Cenový šok: Zdraženo! Máslo +13 %, chléb +29 % a rohlíky dokonce +45 %!

Nejnovější údaje Českého statistického úřadu jsou hrozivé! Ze šestadvaceti sledovaných druhů potravin za rok zdražilo sedmnáct, a to až o desítky procent...
Za zdražení mohou rostoucí ceny energií a potravinářských surovin. Od ledna se navíc zvýší DPH na 14 procent, od roku 2012 pak bude činit 17,5 procenta. A to u většiny potravin zvedne ceny ještě více.
Nutriční terapeutka: Místo drahého másla si dejte margarín! ZHUBNETE!
Některé stále dražší potraviny jde naštěstí nahradit levnějšími, ale ne nekvalitnějšími produkty. Ušetříme a budeme zdravější! Deníku Aha! to potvrdila nutriční terapeutka Michala Boukalová-Tomešová.
Kilogram másla zdražil na 142 korun, rostlinné margaríny ale i přes zdražení stojí o třetinu méně. Jsou pro nás zdravé?
„Nejen po finanční, ale i po zdravotní stránce jsou pro nás lepší rostlinné tuky. Živočišné tuky mají velké množství cholesterolu a nasycených mastných kyselin, které hladinu cholesterolu zvyšují. Kdo jí méně másla, snáze se vyhne kardiovaskulárním onemocněním či nadváze.“
Znamená to, že můžeme máslo úplně nahradit margaríny?
„Z přijatých tuků by měly být dvě třetiny rostlinného a jedna třetina živočišného původu. Doporučené množství pro živočišné tuky však většinou vyčerpáme konzumací tzv. skrytých tuků v uzeninách, smetanových jogurtech či smažených jídlech, takže si živočišné máslo v takovém případě na chleba mazat nemusíme.“