Tyto tikající krásky nosí Klaus i Obama! Jak se vyrábí české hodinky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Tyto tikající krásky nosí Klaus i Obama! Jak se vyrábí české hodinky?

Prezident Václav Klaus zakoupil hodinky Spartak za cca 300 000 korun.
Prezident Václav Klaus zakoupil hodinky Spartak za cca 300 000 korun. (Aha! – Martin Pekárek)

V Evropě existuje jen málo firem, které dokážou vyrobit náramkové mechanické hodinky od úplného začátku až po finální exemplář.

Od pouzdra přes strojek a ciferník s ručičkami. Výrobce českých tradičních hodinek Prim mezi ně patří. Hodinky se tu vyrábějí z 95 procent na zakázku a v obchodě na ně nenarazíte. Pyšnit se však jimi může například americký prezident Barack Obama a český prezident Václav Klaus. Ceny hodinek se pohybují od 30 tisíc výše, za ty nejdražší zaplatil zákazník neuvěřitelných 1 200 000 korun. A jak se takové hodinky vlastně vyrábí?

Drtivá většina hodinářských firem nakoupí strojky, pouzdra, nebo si nechají jednotlivé části včetně ciferníku vyrobit a hodinky smontují. Dále existují firmy vlastnící pouze značku a vše ostatní si nechají vyrobit vesměs v Asii. Firmy, které dokážou vyrobit kompletní hodinový strojek, včetně všech dílů a pouzder, by se v Evropě daly spočítat téměř na prstech jedné ruky.

„Hodinky si u nás objednávají jednotlivci i firmy. Zákazník si může navrhnout i design, včetně číselníku nebo věnování. Například jsme vyrobili speciální robustní hodinky pro motorkáře se třemi šestkami na ciferníku, které se nosí na kombinéze, nebo speciální pro piloty vrtulníkové letky, kteří si navrhli číselník i ručky, aby byly dobře čitelné,“ říká generální ředitel firmy Jiří Helikar. Naši hodináři se však pyšní i tím, že jejich výrobky nosí významné osobnosti.

„Moc si vážíme toho, že děláme hodinky například pro úřad vlády, který je zařadil do speciálních státních darů. Dostaly je významné státní návštěvy a osobnosti, například Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Anna Merkelová a další. Prezident Václav Klaus je od nás nedostal, ten si je sám objednal a koupil. Jsou ze žlutého zlata a zaplatil za ně kolem 300 000 korun,“ říká Jiří Helikar. Mezi další významné zákazníky patří například fotbalový brankář Petr Čech a známí čeští podnikatelé.

„V důsledku chybné privatizace existuje ještě jedna firma, vyrábějící hodinky Quartz s názvem Prim v Číně, se kterou se zhruba 10 let soudíme. Proto naše výrobky mají v názvu letopočet 1949 a označení Manufacture Elton,“ dodává generální ředitel.



Přečtěte si
1ramon
5. 12. 2019 • 22:28

Předražený šit.

guppy
13. 2. 2011 • 15:02

Jak to nosí papá-klaus, tak už to nechci

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.