Dominik (8): Slyší díky implantátu v mozku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dominik (8): Slyší díky implantátu v mozku!

Jak vypadá kochleární implantát?
Jak vypadá kochleární implantát? (dobryskutek.cz)

Dominik Píša (8) se narodil zdravým rodičům. Oba však byli, jak později zjistili, bohužel nositelé genu, který způsobuje hluchotu.

Malý Dominik proto nosí speciální implantát zabudovaný přímo do mozku.

„Okamžitě po zjištění diagnózy jsme zažádali o sluchátka, která měl Domík nosit půl roku, aby se ukázalo, zda za jejich podpory bude schopen komunikace. Ale bohužel… Nic! Byl tedy zařazen do skupiny dětí, které čekají na kochleární implantát,“ vzpomíná Dominikova matka Michaela Patová.

Díky moderním technologiím dnes Dominik slyší. Kochleární implantát mu lékaři voperovali v roce 2005. Přístroj přijímá zvuky z okolí a v podstatě je přenáší přímo do sluchového nervu v mozku. Implantát v hlavičce dítěte pak komunikuje s vysílací cívkou a mikrofonem za uchem. Z něho ale vedou kabely do procesoru, který Dominik nosí v batůžku na zádech. „Lidé na implantát reagují různě. Děti jsou většinou zvědavé, některé dokonce závidí. Ale u dospělých jsem se setkala i s negativními reakcemi. Jednou jsem Domíka vzala na pískoviště, a když ho ostatní maminky viděly, popadly svoje děti a odnesly je pryč,“ vrtí hlavou maminka Michaela, která doufá, že pro Dominika získá nyní lepší implantát.

„Už by nemusel nosit na zádech procesor, všechno by bylo schované za ouškem. Navíc má přístroj dva mikrofony, takže by i lépe slyšel. Bohužel ho nehradí pojišťovna a nám na něj chybí tři sta tisíc,“ dodává.

Na internetových stránkách dobryskutek.cz je pro Dominika vyhlášena sbírka, do které může přispět každý.

794805:gallery:true:true794805:gallery:true:true

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.