Unikátní rádce - Jak si chránit zdraví... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní rádce - Jak si chránit zdraví...

Posilovat se dá v každém věku.
Posilovat se dá v každém věku. (Profimedia.cz)

Speciál, který vás nejen upozorní na hrozící zdravotní problémy, zároveň vám poradí, jak jim včas předejít

…ve věku 40 – 50 let

  • Zdraví: Soustřeďte se na srdce. Máteli nadváhu a jíteli nezdravě, zvýší se vám nejen hladina cholesterolu, ale také krevní tlak. To může vést až k infarktům či mrtvicím. Máte nejvyšší čas začít žít zdravě. Nechte si proto hodnoty změřit, ať můžete zahájit včasnou léčbu. Změňte druh antikoncepce na takový prostředek, který nezvyšuje hladinu estrogenu. Předejdete tak krevním sraženinám.
  • Strava: Omezte alkohol! Týdně si dopřejte alespoň dva dny bez alkoholu. Občas si ovšem dejte skleničku vína, která pomůže snížit riziko srdečních onemocnění, rakoviny jater a prsu. Snažte se udržet index BMI (váha v kg : výška v m²) do 27, jezte méně rýže, těstovin a brambor.
  • Pohyb: Ideálním cvičením je pro vás nyní jóga a pilates, zpevníte tak svaly, které v tomto věku rychle ochabují. Nejvíce tuku vám přibude v pase, na zádech a na zadních stranách paží. Cvičením snížíte riziko vzniku osteoporózy.

…ve věku 50 – 60 let

  • Zdraví: Měli byste začít brát vážně riziko infarktu, cukrovky a rakoviny. Nechte si udělat test na glukózu. U mužů se projevují problémy s prostatou, začínající častou potřebou močení a potížemi s erekcí. Ženy po padesátce by se měly každé dva roky nechat vyšetřit na mamografu. Klesá riziko onemocnění rakovinou střev, krvácení z konečníku ale vždy proberte s lékařem.
  • Strava: Zvolte si dietu, při které budete přijímat 1400 kcal denně. Tuky přijímejte výhradně z nenasycených mastných kyselin – nahraďte tedy máslo margarínem. S přibývajícím věkem se vám bude zhoršovat zrak, přizpůsobte tomu jídelníček! Zařaďte přírodní antioxidanty lutein a zeaxantin obsažené ve špenátu, zelí, brokolici, kapustě, hrášku, nektarinkách či vaječném žloutku. Ochrání sítnici před nebezpečným UV zářením.
  • Pohyb: Bolí vás při běhání a skákání klouby? Zkuste raději plavání, vyhnete se tak bolestivým otřesům.

…ve věku 60 let a více

  • Zdraví: V tomto věku se začínají objevovat nemoci spojené se stárnutím. Jejich riziko snížíte tím, že shodíte nadbytečná kila, přestanete kouřit a budete alespoň trochu cvičit. Doporučuje se nechat se očkovat proti pneumokokům způsobujícím zápal plic. Vaše pokožka je nyní citlivější na slunce. Veškerá zarudnutí či změny pih hlaste okamžitě lékaři. S hubnutím to ovšem nepřehánějte – příliš štíhlí lidé mají sklony k osteoporóze. Zásobujte kosti vitaminem D.
  • Strava: Snižte příjem kalorií. Imunitní systém ale posilte zvýšením příjmu proteinů – jezte ovesné vločky a luštěniny. Ubývá střevní mikroflóry, doplňujte ji proto probiotickými jogurty či nápoji. Chraňte své klouby – dvakrát týdně snězte mořskou rybu a jezte výhradně řepkový olej.
  • Pohyb: Šetřete klouby a místo běhání provozujte nordic-walking nebo alespoň choďte na procházky. Budeteli aktivní, snížíte riziko onemocnění tepen. Dvakrát týdně se snažte posilovat bez závaží.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.