Tučňák patagonský – největší romantik zvířecí říše! Jejich láska trvá věčně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tučňák patagonský – největší romantik zvířecí říše! Jejich láska trvá věčně!

 (Profimedia.cz, ara)

Zamilovaný páreček tučňáků patagonských se ze strany na stranu kolébá »ruku v ruce«. Romantická procházka po Falklandech... Před 140 lety byli tučňáci málem vyhubeni lidmi, nyní se na celém světě kolébá 2,5 milionu těchto sympaťáků.

Hlava

Poznávacím znamením tučňáků patagonských jsou žluté skvrny na hlavě a oranžové na zobáku. Na první pohled to není vidět, ale na hlavě má tučňák i uši! Ty jsou schované pod vrstvou peří, aby do nich netekla voda. Křik tučňáka patagonského zní podobně jako trumpeta – je to ovšem těžká věda – svobodní jedinci vydávají krátké zvuky (0,4 sekundy) a »zadaní« řvou dvakrát tak dlouho. Pod vodou jsou ovšem potichu.

Tělo

Na první pohled vypadá tučňák patagonský trošku nemotorně, ale opak je pravdou. Má ideální aerodynamický tvar, a nepotřebuje tak moc energie na pohyb pod vodou. Dospělý tučňák měří 85 až 95 centimetrů a váží 10 až 16 kilogramů. Jeho peří je uspořádáno do tří vrstev a funguje jako potápěčský skafandr. Mláďata se rodí s hnědým prachovým peřím, které ztrácí ve věku kolem jednoho roku. Teprve poté se učí plavat.

Zobák

Je dlouhý asi 12 centimetrů, je úzký, ostrý a lehce zakřivený. Dotknemeli se zobáku, tučňák cítí bolest. Přesto ale není agresivní. Zobák je ideálně uzpůsoben lovu sardinek a chobotnic. Než tučňák spolkne svou kořist, přecedí ze zobáku ven přebytečnou vodu.

Křídla

Před 70 miliony lety uměli předchůdci tučňáka patagonského dokonce létat. Křídla se ale postupně přeměnila v silné ploutve, které ptákovi umožňují potápět se až do hloubky 300 metrů. Na jedno nadechnutí vydrží pod vodou několik minut. Když pořádají hromadné lovecké výpravy, uplavou až 100 km za den a 150krát se potopí.

Nohy

Nohy tučňáků patagonských jsou krátké, proto je jejich chůze tak kolébavá. Přesto ale dokážou nachodit kilometrové trasy. Nožky jsou citlivější než zbytek těla, dospělí jedinci na nich nosí mláďata. Ve vodě slouží jako kormidlo – korigují směr a rychlost plavání tučňáka. Samozřejmě mají plovací blány.

Oči

Tučňáci vidí pod vodou velmi ostře! Na zemi jsou však krátkozrací. Patří k velmi plachým zvířatům, nesmělost lze ale přelstít fotoaparátem – rádi se zhlíží v objektivu.

Život

Tučňáci patagonští žijí na sedmi skupinách ostrovů okolo Antarktidy, souhrnně nazývaných též Subantarktida. Jsou to souostroví Falklandy, Ostrov prince Edvarda, Crozetovy ostrovy, Kerguely a Heardův ostrov v Indickém oceánu a ostrov Macquarie v Pacifiku. Teploty se tam pohybují mezi 15 a 12 °C, dvě třetiny roku tam proprší, ostrovy jsou právě proto porostlé trávou.

Tady je zima, co? Chtělo by to výměnný pobyt třeba se žirafou. Moje řeč...

Milostný život

Tučňáci patagonští jsou věrní! Páry spolu obvykle stráví celý život, je to pro ně jednodušší, než každý rok hledat nového partnera. Rodinu zakládají v šesti letech, samička klade vždy jen jedno vajíčko a mládě vychovávají oba rodiče až do věku jednoho roku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.