Spadla stíhačka - Pilot skončil na stromě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Spadla stíhačka - Pilot skončil na stromě!

Letoun L-39 Albatros.
Letoun L-39 Albatros.

Dva kilometry za obcí Biskupice na Třebíčsku se včera katapultovali piloti vojenské stíhačky L-39 Albatros. Neovladatelné letadlo pak navedli na pole, kde spadlo, aniž by začalo hořet.

Podle Štěpánky Skřipské, mluvčí letecké základny v Náměšti nad Oslavou, odkud stíhačka vzlétla, vysadil stroji motor. Oba piloti, kteří prý patřili k nejzkušenějším, vyvázli bez zranění. Jeden z nich ale skončil na stromě, kde zůstal viset. Nakonec se ale dostal dolů.

„Z místa nehody je vyzvedla rychlá pátrací záchranná skupina s vrtulníkem MI24,“ uvedla Skřipská. Podle obyvatel Biskupic se ozvala velká rána a lidé ihned vyrazili pilotům na pomoc. „Šli jsme po jejich stopách a k padáku se dostali asi za 20 minut. Mezitím je ale nabral vrtulník,“ řekl starosta obce Radek Maštalíř. Na místo také vzápětí dorazilo pět hasičských jednotek a také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Nyní se bude šetřit, proč k nehodě došlo. Není vyloučené ani lidské pochybení, protože stroj byl na zalétávacím letu po údržbě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.