Překvapivé zjištění vědců: Zuby ničí i ovocný čaj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Překvapivé zjištění vědců: Zuby ničí i ovocný čaj!

Pozor, zuby neničí jen sladkosti a minimum čištění. Poškodí je i bílé víno nebo hraní videoher.
Pozor, zuby neničí jen sladkosti a minimum čištění. Poškodí je i bílé víno nebo hraní videoher. (Profimedia.cz, ara)

Vánoční cukroví, které do sebe budeme brzy ládovat horem dolem, zubům moc neprospívá. Existují ale i další – stejně nebezpeční, neli horší zabijáci bílého úsměvu! Čistíte si zuby po každém jídle, upřednostňujete ovocné čaje před perlivými nápoji, svačíte ovoce, nikoliv cukroví. Ačkoliv to zní překvapivě, právě jsme vyjmenovali faktory, které podle odborníků z Oxfordské univerzity napomáhají vzniku zubního kazu! Jak je to možné? Jaké jsou ty další? A jak kazům zabránit?

Ovocný čaj

Čaj s ovocným aroma kazí zuby dokonce třikrát víc než pomerančový džus! Spousta ovocných čajů obsahuje kyseliny, které působí na zubní sklovinu jako žíravina.

Co dělat: Dejte přednost černému či zelenému čaji. Látky obsažené v černém čaji napadají bakterie, které způsobují zubní plak. Zelený čaj brání tvorbě kazu.

Časté svačiny

Menší, ale zato častější porce mohou zuby poškozovat. Sliny totiž neutralizují kyselost v ústech po jídle či pití za víc než hodinu. Takže například sklenice džusu, z níž usrkáváme celý den, zubům škodí.

Co dělat: Jezte třikrát denně. Pokud si chcete dopřát svačinu, snězte ji najednou. Po jídle si vypláchněte pusu vodou nebo si dejte žvýkačku.

Oční kapky

Zní to nepravděpodobně, ale oční kapky, stejně jako například ibuprofen, léky na tlak či antidepresiva, způsobují zubní kaz. Snižují totiž produkci slin. Právě ty ale brání vzniku zubního kazu. Nebezpečí hrozí jen při pravidelném užívání.

Co dělat: Existují speciální žvýkačky či bonbony, které podporují tvorbu slin. Nebo si dejte cukroví bez cukru.

Těhotenství

U více než 50 % žen vzniká během těhotenství tzv. gingivitis – zánětlivé dásně a krvácení. Může za to zvýšená produkce estrogenu a progesteronu.

Co dělat: Čistěte si zuby dvakrát denně a používejte dentální niť.

Plavání

Podle studie má 66 % pravidelných plavců zničený chrup. Může za to chlór, který způsobuje kyselost v ústech. Výsledkem je žloutnutí zubů (kyselina napadá sklovinu)

Co dělat: Snažte se mít při plavání zavřenou pusu. Nečistěte si zuby krátce po plavání.

Bělení zubů

Přípravky na bělení zubů, které se dají běžně koupit v obchodech, obsahují peroxid vodíku, který poškozuje zuby i dásně.

Co dělat: Pokud chcete mít bílé zuby, svěřte se do péče zubního lékaře.

Videohry

Vědci dokázali, že se lidem, kteří často hrají videohry, dvojnásobně kazí zuby. Během hraní člověk chroupe laskominy v nekontrolovaném množství.

Co dělat: Cukrovinky nahraďte nakrájenou zeleninou či třeba hummusem.

Bílé víno

Možná jste si mysleli, že červené víno zubům škodí víc, protože na zubech zanechává skvrny. Je ale dokázáno, že se zuby více kazí po bílém, které je kyselejší.

Co dělat: Po vypití vína si dejte kousek tvrdého sýra, který neutralizuje kyseliny, nebo ústa vypláchněte vodou.

Časté čištění

Pokud si zuby čistíte čtyřikrát denně, poškozujete je. Škodí také nesprávné čištění.

Co dělat: Čistěte si zuby dvakrát denně středně tvrdým či měkkým kartáčkem krouživými pohyby. Loket při čištění držte v úhlu 42 stupňů.

Co dělat, když vás bolí zuby čtěte ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.