Zima začala: Česko zasypává mokrý sníh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zima začala: Česko zasypává mokrý sníh!

O víkendu začala v Krkonoších lyžařská i sáňkařská sezona.
O víkendu začala v Krkonoších lyžařská i sáňkařská sezona. (ČTK – Alexandra Mlejnková)

S první adventní nedělí ukázala zima v Česku svoji sílu. V Jizerce na Liberecku naměřili v noci na neděli 22 °C. K večeru se pak začal na celou zemi sypat mokrý sníh. Podle pranostik by mohla zima trvat až do dubna!

„Nedělní noc byla nejchladnější z celého týdne. Nejnižší teplota 22 °C byla naměřena v osadě Jizerka,“ uvedla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. V Churáňově na Šumavě klesla rtuť teploměru na 18 °C. V Brně umrzl na zastávce autobusu bezdomovec.

„Oproti dlouhodobému teplotnímu normálu jsme podprůměrní až o 6 °C. Nejtepleji bylo v neděli v poledně v Brně, kde se teplota vzduchu vyšplhala na 0,2 °C, jinde byly teploty pod bodem mrazu. A ochlazovat se bude i nadále,“ dodala Honsová s tím, že by se sníh na Česko měl sypat až do dnešního odpoledne.

Pokud se navíc naplní pranostiky, máme se opravdu na co těšit... Jedna z nich totiž říká: »Jeli první adventní týden mrazivo, bude zima trvat osmnáct neděl.« To by ovšem znamenalo až do začátku dubna.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.