Gorilák Richard rozšíří harém - Sbalí ho samice Bikira? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Gorilák Richard rozšíří harém - Sbalí ho samice Bikira?

Richard se už může těšit na novou samičku.
Richard se už může těšit na novou samičku. (Aha! – Karel Kopáč, Zoo Belfast)

Gorilí rodina v pražské zoo se v nejbližších dnech otřese v základech. Richard totiž rozšíří svůj harém. Ze severoirského Belfastu přicestuje jeho nová partnerka – a pozor! Je to »panna«. Takový je totiž význam jejího jména Bikira ve svahilštině.

Ošetřovatelé jsou nyní napnuti, jak skupina Bikiru přijme. Zřejmě dojde na rvačku. „Na první pohled to vždy vypadá hůř, než to ve skutečnosti je. Obvykle se to ale neobejde bez velkého cenění zubů, šrámů a lehkých odřenin. Musí si to však vyříkat,“ říká vrchní ošetřovatelka lidoopů Denisa Ryšková.

Bikira může podle ní skončit na posledním místě hierarchie, které nyní zaujímá Kamba, ale stejně tak má šanci svrhnout z první příčky Kijivu, matku Moji, Tatua a Kiburiho, ihned okouzlit Richarda a stát se jeho favoritkou. Šance má značné. Je nejen krásná, ale podle ošetřovatelů z Belfastu je milá a nikdy neměla s ostatními členy skupiny konflikty. Má také jednu zvláštnost: promenuje se často jako modelka. Na rozdíl od většiny ostatních goril chodí na krátké vzdálenosti ráda vzpřímeně.

Je to panna!

Bikira je »panna« nejen podle jména. I když jí je patnáct, ještě neměla mládě. Na »chlapy« měla totiž až dosud smůlu. Ve skupině, v níž žila, byl jeden samec kastrát a druhý neplodný. Třetího, s nímž vyrůstala, považovala zase za bratra. „U goril funguje z 99 % sourozenecký rozmnožovací blok,“ objasňuje zoolog Petr Brandl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.