Zabijačka na silnici - Kamion s čuníky boural, 97 prasátek je mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zabijačka na silnici - Kamion s čuníky boural, 97 prasátek je mrtvých!

Kamion se převrhl na kraji Českého Těšína. Uvnitř bylo 180 prasat.
Kamion se převrhl na kraji Českého Těšína. Uvnitř bylo 180 prasat. (pro Aha!: Karel JANEK)

ČESKÝ TĚŠÍN – Nekonečné hodiny muselo včera ležet na hromadě 180 prasat. Jejich cesta z Polska do Maďarska skončila na kraji Českého Těšína. Právě tam se na bok převrátil polský kamion, který měl čuníky do Maďarska dopravit.

Mladý polský šofér vjel do zatáčky velkou rychlostí, takže si kolos lehl na bok. V šoku z toho byl nejen on, ale především vyděšená prasata, která se sesunula na stranu na jednu hromadu. Za okamžik byli na místě hasiči i veterinář, ale to pro zraněné čuníky ještě zdaleka neznamenalo vysvobození.

„Čekáme na náhradní kamion, do kterého prasata přesuneme,“ říkal hodinu po nehodě jeden ze zasahujících hasičů Tomáš Blatoň. Záchranný vůz netrpělivě vyhlížel i veterinář Marian Gál. „Ta zvířata neskutečně trpí, budou mít asi hodně zlomenin a vnitřních poranění,“ snažil se překřičet prasečí kvičení Gál. „Jenže teď nemůžeme nic dělat. Až dorazí náhradní doprava, přesuneme zdravé kusy na korbu a ty zraněné na místě utratíme.“ Podle veterináře nemůže jít toto vepřové maso na český trh, protože polská prasata nesplňují přísné české normy.

Jenže sehnat náhradní dopravu nebylo vůbec jednoduché. Žádný z českých dopravců nechtěl svůj kamion na záchranu zvířat půjčit. „Mají s Poláky špatné zkušenosti, požadují platbu předem. A my jim samozřejmě nic nařídit nemůžeme,“ bědoval veterinář. A tak po nekonečném čekání vydal jasný příkaz: Prasata musí ven! Hasiči rychle postavili provizorní výběh a smutné sčítání mohlo začít: 28 prasat zahynulo hned při nehodě, dalších 69 jich muselo být utraceno pro nejrůznější zranění. Hromada 97 mrtvých zvířat přímo na výpadovce do Polska vypadala děsivě, ale ani prasátka, která přežila, neměla vyhráno. V Maďarsku je totiž čekala jatka…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.