Lékaři spočítali cenu »pneumatiky« na břiše - 1 kilo špeku = 3000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Lékaři spočítali cenu »pneumatiky« na břiše - 1 kilo špeku = 3000 Kč!

 (Aha! – Dan Černovský, Profimedia.cz)

64 % Čechů a 49 % Češek jsou špekatí – trpí nadváhou nebo obezitou. A většina z nás »kulatých« navíc tvrdí: máme málo peněz. Lékaři ale nyní přišli s šokujícím zjištěním. 1 kilo tuku na břiše nebo stehnech nás stálo v ceně jídla 2 až 3 tisíce korun! Tlouštíci si tak prachy místo do banky ukládají »do sebe«. Jde sice o jistější způsob, ale jídlo za velké peníze nás tak pomalu zabíjí.

..

„Je to reálná suma. Jedno kilo tuku nás přijde na dva až tři tisíce. Obezita stojí peníze, ta není ze vzduchu,“ říká dětský obezitolog Zlatko Marinov z Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Když mu přijde do ordinace rodina, kde tatínek má nadváhu 20 kg, maminka 15 kg a děti po deseti kilogramech, jedná se už o pořádnou částku. Za 165 tisíc, které mají uložené ve svých tělech, totiž mohli mít třeba nové auto či hned několik dovolených u moře. „Setkávám se s rodinami, které lítají ve 250tisícových částkách. Doslova se mě pak ptají: To jsme opravdu projedli?“ popisuje MUDr. Marinov.

Zbytečně obrovské porce, tučná jídla, nedostatek pohybu se na našem zdraví nejen podepisují – stojí za řadou nemocí, např. cukrovkou, vysokým tlakem krve, vysokou hladinou cholesterolu, problémy s klouby a bolestmi zad – ale život i výrazně zkracují.

„Kdo je ve 40 obézní, musí počítat s tím, že bude mít zkrácený život o 7 let. Kdo je ve 40 obézní a kouří, tak si musí odečíst dalších 7 let. A kdo navíc chrápe a ve spánku trpí zástavou dechu, tak dalších 7 let,“ upozorňuje Marinov. To už je v součtu 21 let. „Pokud se podle genetických dispozic můžete dožít 75 let, tak si odpočítejte 21, vyjde vám 54. Jestli je to pro vás v pořádku, já s tím problém nemám... Svým pacientům, ale takovou volbu nechci dovolit,“ varuje lékař.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.