Přichází chladné počasí! 25 tipů jak posílit imunitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Přichází chladné počasí! 25 tipů jak posílit imunitu!

Není dobré hrát si na hrdiny a zimní choroby přecházet. Ubráníme se jim pouze tehdy, pokud budeme preventivně posilovat svůj imunitní systém.
Není dobré hrát si na hrdiny a zimní choroby přecházet. Ubráníme se jim pouze tehdy, pokud budeme preventivně posilovat svůj imunitní systém. (Aha! – Jaroslav Benda, Profimedia.cz, ara)

Tento týden začal podzim a je to znát. Venku se rychle ochlazuje a náš organismus na to není zrovna nejlépe připraven. Snadno tak nastydneme a chytíme první chřipku, která se kolem nás mihne. Rozhodně to tak ale být nemusí. Můžeme se aktivně bránit! Oslovili jsme renomovaného praktického lékaře Bohumila Ždichynce, který nám prozradil 25 hlavních fíglů, jak na to! Sám nicméně upozornil, že jednotlivé body se podmiňují a působí ve vzájemném propojení. Někomu pomůže to, jinému ono.

Co je to imunitní systém?

Imunitní systém je odpovědný za mechanismy spojené s obranou našeho těla. Jeho činnost lze stručně charakterizovat takto: za prvé nepřipustit ohrožení jedince, a pokud prvotní opatření selhala, potom postupovat podle následujícího schématu: identifi kovat, lokalizovat a zlikvidovat agresora.

K tomu přistupují ještě další úkoly, a sice zapamatovat si údaje o agresorovi a antigenu (tj.cizorodé bílkovině vyvolávající v těle tvorbu protilátek), a dále o možných způsobech jeho likvidace. Imunitní systém je složitá soustava různých vzájemně spolupracujících orgánů kostní dřeně, thymu (brzlíku), sleziny, lymfatických uzlin, tonzil (mandlí), kůže a plic.

Náš imunitní systém si vytváří ve své paměti databázi o zlikvidovaných virech a jiných vetřelcích, kterou používá v případě dalších infekcí.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.