Stávka odborů už zítra! Do ulic vyjde 20 tisíc lidí! Policisté a hasiči: Bude to rachot! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stávka odborů už zítra! Do ulic vyjde 20 tisíc lidí! Policisté a hasiči: Bude to rachot!

Takové protesty Praha dlouho nezažila. »Sjedeme se z celé republiky a uděláme pořádný rachot!« To alespoň slibují státní zaměstnanci, kteří se zítra chystají demonstrovat proti plánovanému snižování platů.

Soudci z Brna, policisté z Havířova, hasiči z Plzně nebo lékaři ze Znojma – ti všichni vyrazí v úterý protestovat do Prahy. Plat by jim totiž kvůli vládním úsporám měl klesnout o 10 procent, zdravotnickým pracovníkům pak ještě víc. Plánované jsou i další škrty. A s tím se nechtějí smířit, přestože premiér Petr Nečas (ODS) už dříve řekl, že šetřit se musí všude, a proto jsou jakékoli protesty zbytečné.

Přestože policisté neočekávají při demonstraci výraznější problémy, radí, aby se lidé zítra raději hlavnímu městu vyhnuli. „Dvacet tisíc protestujících sem bude najíždět vlaky a autobusy a i jejich pochod způsobí komplikace,“ tvrdí.

Odboráři se budou na demonstraci scházet zhruba od 10:30 na Letné, před polednem průvod vyrazí kolem ministerstva vnitra, při pochodu Letenskými sady a kolem Úřadu vlády se budou přidávat další svazy. Demonstrace na Palachově náměstí bude od 13 hodin. „Lidé by se měli připravit na to, že potichu určitě nebudeme, povezeme si s sebou řehtačky nebo sirény,“ slibuje šéf odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter.

Jen hasiči podle něj dostanou příští rok o 1,3 miliardy korun méně než letos. Pokud se budou uzavírat stanice, prodlouží se čas příjezdu k případům, a to by mohlo stát životy. Odboráři ve zdravotnictví a sociálních službách dokonce zvažují celostátní stávku, která by byla 15. října, v den komunálních a senátních voleb.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.