Hadovka smrdutá: Nasbírejte si afrodiziakum!

Čertovo vejce nebo nestoudný pyj! I takhle se říká nejsmradlavější houbě v Česku, hadovce smrduté. Houba, která připomíná pánské přirození a v lese ji díky zápachu rozhodně nepřehlédnete, má letitou pověst afrodiziaka. Právě teď navíc hojně roste v lesích i parcích.
Houbu využívali naši předci už ve středověku, kdy z ní vyráběli nápoj lásky. Pastýři u nás i v Německu s ní zase krmili dobytek, aby se lépe rozmnožoval. I hadovka má stejně jako ostatní houby příznivé účinky na naše zdraví.
„Většina houbařů z malých kulatých plodnic odstraňuje svrchní slizkou vrstvu, ale je to zbytečné. Právě tato vrstva ukrývá cenné výživné látky,“ popsal známý pražský mykolog Jiří Baier, který si houbu rád přidává do domácí kulajdy. Podle jedné ze studií houba dokonce pomáhá při léčbě nádorů.
Tip Aha! Tlačenka ze syrové hadovky
Ingredience: sůl, pepř, ocet, hadovka 3 vajíčka, sojová omáčka, 1 cibule.
Dvě až tři vajíčka hadovky nakrojíme a vymáčkneme z vnějšího sliznatého obalu. Nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a pokapeme octem. Asi po 15 minutách můžeme dochutit sojovou omáčkou. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a ještě přikápneme trochu octa. Podáváme s měkkým čerstvým chlebem, slabě potřeným máslem. Malé kulaté plodnice je možné také povařit a smažit v trojobalu.