Hadovka smrdutá: Nasbírejte si afrodiziakum! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hadovka smrdutá: Nasbírejte si afrodiziakum!

Fotografie
Fotografie (internal)

Čertovo vejce nebo nestoudný pyj! I takhle se říká nejsmradlavější houbě v Česku, hadovce smrduté. Houba, která připomíná pánské přirození a v lese ji díky zápachu rozhodně nepřehlédnete, má letitou pověst afrodiziaka. Právě teď navíc hojně roste v lesích i parcích.

Houbu využívali naši předci už ve středověku, kdy z ní vyráběli nápoj lásky. Pastýři u nás i v Německu s ní zase krmili dobytek, aby se lépe rozmnožoval. I hadovka má stejně jako ostatní houby příznivé účinky na naše zdraví.

„Většina houbařů z malých kulatých plodnic odstraňuje svrchní slizkou vrstvu, ale je to zbytečné. Právě tato vrstva ukrývá cenné výživné látky,“ popsal známý pražský mykolog Jiří Baier, který si houbu rád přidává do domácí kulajdy. Podle jedné ze studií houba dokonce pomáhá při léčbě nádorů.

Tip Aha! Tlačenka ze syrové hadovky

Ingredience: sůl, pepř, ocet, hadovka 3 vajíčka, sojová omáčka, 1 cibule.

Dvě až tři vajíčka hadovky nakrojíme a vymáčkneme z vnějšího sliznatého obalu. Nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a pokapeme octem. Asi po 15 minutách můžeme dochutit sojovou omáčkou. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a ještě přikápneme trochu octa. Podáváme s měkkým čerstvým chlebem, slabě potřeným máslem. Malé kulaté plodnice je možné také povařit a smažit v trojobalu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.