Důchodkyně ze Zlína: Je to bedlová královna!

Paní Veronika Kalusová (88) je neuvěřitelná houbařka. Každou volnou chvíli tráví v lese hlavně teď před koncem léta. Ve velkém totiž začínají růst její nejoblíbenější houby – bedly.
A tak paní Kalusová míří na zatravněné plochy pod smrky, buky a duby a plní košíky těmi nejkrásnějšími úlovky. Místní jí dokonce neřeknou jinak než »bedlová královna«.
„Můžu klidně říct, že tyhle majestátné houby sbírám už osm desítek let,“ chlubí se žena. Naposledy donesla domů tři plné košíky krásných velkých bedel.
„Jen se po nich zaprášilo,“ říká. Bedly se podle ní dají připravovat na mnoho způsobů. Její domácí kuchařka psaná vlastní rukou může posloužit pro mlsné jazyky, které nechtějí tyto houby jenom na kmíně nebo v trojobalu.
Bedly na víně podle paní Kalusové:
Potřebujete: 8 větších bedel, 2 deci bílého vína, 100 gramů anglické slaniny, máslo, olej, pepř, sůl, citronovou šťávu.
Oloupané hlavičky bedel opečeme na oleji. Dáme do zapékacích misek a potřeme máslem. Pořádně opepříme a přidáme sůl. Na zbylém oleji osmahneme nožičky bedel a slaninu. Podlijeme vínem a vaříme. Ochutíme citronovou šťávou a nalijeme na opečené bedly. Půl hodiny pečeme v troubě. Podáváme s vekou.