Mrtvé miminko ožilo mámě v náručí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Mrtvé miminko ožilo mámě v náručí

Kate a David se přimkli ke svému miminku poté, co jim lékaři sdělili, že nepřežilo.
Kate a David se přimkli ke svému miminku poté, co jim lékaři sdělili, že nepřežilo. (Isifa.com)

Jamie a jeho sestřička Emily se narodili předčasně, ve 27. týdnu těhotenství, v australské porodnici. Zatímco Emily se podařilo zachránit, chlapečka, který vážil pouhých 900 gramů, lékaři dvacet minut oživovali. Když stále nedýchal, prohlásili ho za mrtvého. Rodiče Kate a David měli dát miminku poslední sbohem. Vše ale dopadlo úplně jinak.

..

Chlapec po porodu nedýchal a lékaři se mu marně snažili vdechnout život. „Jeden z lékařů se mě zeptal, jaké jsme pro syna vybrali jméno. Řekla jsem, že Jamie. Pak se ten doktor otočil s mým synáčkem už zahaleným a řekl: »Ztratili jsme Jamieho, je mi to velice líto,«“ popisuje nejdramatičtější moment života Kate. „Byl jako hadrová panenka. Vzala jsem ho do náruče. Začali jsme na něho s manželem mluvit. Řekli jsme mu, jak se jmenuje a že má sestřičku,“ pokračuje ve vyprávění statečná máma.

Kate a David se k miminku přimkli a nepřestávali na něj mluvit. Po dvou hodinách začal hošík vykazovat první nesmělé známky života. Jamie zalapal po dechu, ale lékaři řekli, že to je jen reflex. Nadechnutí se ale opakovalo, po pěti minutách začal Jamie dýchat pravidelně a krátce poté otevřel oči. Ručičkou dokonce objal prst své maminky.

David utíkal říct lékařům, že miminko zřejmě žije, ti ale stále trvali na tom, že jde o reflexy. Přišli až po několika minutách, stetoskopem si poslechli chlapcovo srdíčko. Po několika vteřinách naprostého údivu rádi přiznali, že se mýlili. Teď je Jamiemu už pět měsíců a má se čile k světu.

Co je »klokaní péče«

Odborníci se domnívají, že zázraku pomohlo těsné semknutí mámy a miminka, kterému se odborně říká »klokaní péče«. U Kate k němu došlo úplnou náhodou a instinktivně. Jde o techniku, kterou zavádí čím dál tím větší počet porodnic. Spočívá v tom, že matka je přitisknuta k miminku. Technika je podobná způsobu, jakým drží klokani v kapse mláďátka. Máma se stává lidským inkubátorem. Předčasně narozená miminka, kterým se dostane této péče, jsou pak méně nemocná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.