Vědci z NASA varují: Pozor, dnes přijde sluneční tsunami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vědci z NASA varují: Pozor, dnes přijde sluneční tsunami!

Slunce na snímku ze satelitu.
Slunce na snímku ze satelitu. (ČTK/AP)

Odborníci z americké NASA varují před masivní explozí Slunce, ke které má dojít právě dnes! Jde o jev, který se zjednodušeně nazývá sluneční tsunami.

Erupci zachytily satelity sluneční laboratoře NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) už v neděli. Do vesmíru byly vystřeleny miliardy tun ionizovaného plynu, tzv. slunečního plazmatu, jež míří k naší planetě! Mohou způsobit rozsáhlé výpadky elektrických sítí a navigace. „Tuto aktivitu zaznamenají i citlivé elektronické přístroje. V krajních případech může dojít i k poškození některých telekomunikačních družic, ohroženy jsou i transformátorové stanice,“ potvrzuje Jakub Rozehnal ze Štefánikovy hvězdárny.

Sluneční erupci, která se odborně nazývá koronální výtrysk hmoty, by Země měla pocítit dnes ráno. Sluneční částice se usadí v magnetickém poli planety směrem k pólům. Dojde ke kolizi s atomy dusíku a kyslíku v zemské atmosféře a následně ke vzplanutí, které vytvoří stejný efekt jako neonové reklamy. Důsledkem mohou být geomagnetické bouře. Právě během nich bude možné na obloze pozorovat polární záře.

Sluneční aktivita klesá a stoupá v cyklech. Jeden cyklus obvykle trvá jedenáct let. Zhruba 5,5 roku trvá, než začne aktivita stoupat ze slunečního minima. Poslední sluneční maximum bylo v roce 2001. Množstvím magnetické energie ze slunečního záření má být Země zasažena v roce 2013. „Zvýšená sluneční aktivita nemá vliv na zdraví ani psychiku člověka. Jednotlivé efekty bychom neměli na svém těle zaznamenat,“ vyvrací opačné názory mnoha šarlatánů lékař Jan Kadleček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.