Tyhle potraviny budou zdravější - Ode dneška musí zmizet 6 nebezpečných éček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tyhle potraviny budou zdravější - Ode dneška musí zmizet 6 nebezpečných éček

Semtex – energetický nápoj, 250 ml
Cena: 32,90 Kč
Obsahuje: E 104 (chinolinová žluť)
Co hrozí: hyperaktivita, kopřivka
Semtex – energetický nápoj, 250 ml Cena: 32,90 Kč Obsahuje: E 104 (chinolinová žluť) Co hrozí: hyperaktivita, kopřivka (Aha! – Martin Pekárek)

Limonády, bonbony, želé medvídci, energetické nápoje, hořčice, zmrzliny – všechny tyto výrobky obsahují nebezpečná éčka. Šest lidskému zdraví škodlivých barviv se ale již nebude snad tak často objevovat v potravinách. Právě dnes totiž vstupuje v platnost nařízení Evropské komise, podle něhož je výrobci musejí přestat do potravin přidávat, nebo paradoxně jen připsat větu, že právě obsažené éčko neprospívá zdraví.

..

„Pokud u těchto látek bylo prokázáno, že jsou v určitém množství škodlivé, je i pouhé upozornění na výrobku výborné,“ říká nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí.

S potravinami, kde jsou barviva E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129 se tak sice stále setkávat budeme, ale v mnohem menší míře než dosud.

Podle Unií přijatého nařízení prodejci mohou potraviny s těmito látkami doprodat. Z výrobních linek už ale musejí dnes sjíždět jen výrobky, které budou nově obsahovat pouze přírodní barviva, případně dostanou novou etiketu s označením těchto éček, např. »E 122 – může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí«.

Právě u dětí se zdravotní problémy způsobené umělými barvivy a dalšími látkami objevují častěji. Mají nižší váhu a některých laskomin s éčky dokážou sníst více než dospělí. „Bude vždy záležet na rodičích, kolik a jakých potravin jejich dítě zkonzumuje. Označení na obalu nemusí hrát vůbec žádnou roli, pokud mu rodiče nebudou přikládat význam a budou mít pocit, že jejich dítěte se přece nic podobného netýká,“ myslí si Jitka Rusková.

Podle ní také nemůžeme házet všechna éčka do jednoho pytle. „Některá éčka mohou způsobovat zdravotní problémy, jiná jsou pro člověka naopak velmi prospěšná. Své éčko mají např. vitaminy C, E, kyselina citronová či některé mastné kyseliny,“ dodává Rusková.

Jaká éčka musí výrobci nahradit?
  • Kliknutím zvětšeteE 102 – tartrazin je syntetické žluté barvivo. Používá se v pekařských a mléčných výrobcích, jogurtech, cukrovinkách, zmrzlinách, hořčici, nealkoholických i alkoholických nápojích, žvýkačkách a barví se jím i léky.
    Proč je zakázáno: může vyvolat alergie, astma, migrény, rozmazané vidění a dětskou hyperaktivitu.
  • E 104 – chinolinová žluť je syntetické barvivo zelenožluté barvy. Používá se do nápojů, cukrovinek – bonbonů, gumových medvídků, lentilek, zmrzliny nebo tetovacích barev.
    Proč je zakázáno: způsobuje hyperaktivitu u dětí, zhoršuje projevy kopřivky. V USA a Japonsku je už zakázáno.
  • E 110 – žluť SY je žluté až oranžové syntetické barvivo. Používá se v nápojích, cukrovinkách, zmrzlinách, žvýkačkách, instantních polévkách a k barvení léků.
    Proč je zakázáno: může vyvolávat alergie – vyrážky, otoky, zvracení, kopřivku nebo hyperaktivitu u dětí, a dokonce nádory ledvin a nadledvinek.
  • E 122 – červené syntetické barvivo. Dává se do nealkoholických a alkoholických nápojů, sladostí, mléčných výrobků, konzervovaného ovoce.
    Proč je zakázáno: vyvolává kopřivku, alergie a hyperaktivitu u dětí.
  • E 124 – ponceau 4R je jasně červené syntetické barvivo. Přidává se do žvýkaček, zmrzlin, bonbonů, nápojů, želé a rybích výrobků.
    Proč je zakázáno: způsobuje astma a hyperaktivitu u dětí.
  • E 129 – červeň allura AC se používá v nápojích a práškových směsích na výrobu nápojů, v dezertech, mléčných výrobcích, bonbonech, zmrzlinách i krmivech pro domácí zvířata.
    Proč je zakázáno: způsobuje alergie – vyrážky, nevolnost a a hyperaktivitu u dětí.
Kliknutím zvětšeteEtiketa musí varovat

I když ode dneška platí zákaz šesti uvedených barviv, výrobce se může z nařízení Evropské komise vykroutit i jinak. Stačí totiž, když na etiketě uvede, že produkt obsahuje škodlivé éčko a jaké obtíže z něj mohou hrozit. Už včera redaktoři deníku Aha! našli novou etiketu na limonádě. Ta splňuje požadavek varovat spotřebitele před případnými zdravotními obtížemi, které může obsažené éčko způsobovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.