Každý Čech spolyká ročně léky za 5563 Kč! Z lékárny si odneseme 29,5 krabičky tabletek! Najděte si lék bez doplatku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Každý Čech spolyká ročně léky za 5563 Kč! Z lékárny si odneseme 29,5 krabičky tabletek! Najděte si lék bez doplatku!

Spotřeba léků u nás neustále stoupá.
Spotřeba léků u nás neustále stoupá. (Aha! – Karel Kopáč, ara)

Přesně 52,1 % Češek a 41,5 % Čechů muselo v posledních dvou týdnech užívat léky předepsané lékařem! Navíc si 45 % žen a 36 % mužů v Česku stěžuje na dlouhodobé bolesti. Vyplývá to z průzkumu Evropské unie. Ročně každý z nás spořádá medikamenty průměrně za 5563 Kč!

„V roce 2005 připadalo na jednoho obyvatele 36 balení léků v celkové hodnotě 4581 korun, loni 29,48 balení za 5563 korun,“ upřesnil Martin Beneš, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Finanční nárůst je podle něj způsoben zejména tím, že se k českým pacientům dostávají moderní drahé léky. Navíc ceny ve statistikách jsou od výrobce, znamená to, že zdravotní pojišťovny stojí léky ještě mnohem víc – musí se připočítat zisk distributorů a lékáren.

Ženy rekordmanky

V porovnání s muži jsou ženy rekordmankami v užívání léků. Průměrně jich berou více o 11 %. Pokud se do celkového počtu započítá i hormonální antikoncepce, je to dokonce více o 20,8 %. Nejčastěji potřebují farmaka na bolesti kloubů, zad, migrénu, alergii, depresi a na spaní.

Jaké léky potřebujeme?

  • 1. Nejvíce Čechů, pětina dotázaných, užívá léky na tlak.
  • 2. Každý devátý musí »jíst« léky na klouby.
  • 3. Na bolesti krční páteře a zad užívá léky každý desátý z nás.
  • 4. 7 % Čechů má předepsané léky na alergii.

Kliknutím zvětšete

Najděte si lék bez doplatku!

Cena lékařské péče ukusuje z rozpočtu rodin stále větší částku. Platíme např. regulační poplatky u lékaře, za položku na receptu, ženy ročně 500 a více korun jako registraci u gynekologa, u zubaře... Největší položku však tvoří doplatky za léky. Chcete vědět, jak právě na nich ušetřit? Je to jednoduché, musíte mít jen připojení k internetu.

Nejste si jisti, že vám lékař předepisuje opravdu takový lék, na nějž je nejmenší doplatek? Nebo naopak máte podezření, že úmyslně ordinuje jen některé tabletky, aby vyšel vstříc dealerům z farmaceutické firmy, od nichž dostává dárky? Ověřte si to na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví a pak se s lékařem poraďte, zda můžete dostat právě ten, za který nebudete muset platit.

„V mnoha případech je k dispozici varianta, za níž pacient opravdu platit nemusí, nebo je doplatek nižší,“ potvrzuje lékař Jan Kadleček. Ten však na druhou stranu šetřit vždy nedoporučuje a zastává se i svých kolegů. „Lékař obvykle ordinuje ty léky, s nimiž má u pacientů dobré zkušenosti. Po tom bez doplatku nebo s nejnižším doplatkem nesáhne např. z toho důvodu, že se na něj u několika jeho pacientů objevila alergie. Jindy to není možné vzhledem k další medikaci, některé léky není možné vzájemně kombinovat,“ dodává Kadleček.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.