Roste cena pšenice: Čeká nás dražší pečivo! 25 Kč za chléb, 2,50 za rohlík... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Roste cena pšenice: Čeká nás dražší pečivo! 25 Kč za chléb, 2,50 za rohlík...

Za chléb a rohlíky si už brzy připlatíme.
Za chléb a rohlíky si už brzy připlatíme. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Kvůli rozmarům počasí nás do konce roku čeká zdražení pečiva. Výrazně nižší sklizeň zvyšuje cenu potravinářské pšenice a ta nám pořádně zvýší ceny rohlíků a chlebů na našich pultech. Výrobci vyhrožují 25 korunami za chléb a 2,50 za rohlík. Stejná situace je ale například i v Německu.

Jarní záplavy a extrémně slunečné léto přineslo zemědělcům v celé střední Evropě nižší sklizeň obilí a kukuřice. Pro obyčejné strávníky je nejhorší zprávou prudce rostoucí cena pšenice.

„Podle čerstvých informací z Moravy to můžu potvrdit. Sklizeň je výrazně nižší, což bude mít za následek zdražení potravinářské pšenice. To se může projevit na cenách pečiva,“ řekl Aha! viceprezident agrární komory Jindřich Šnejdrla.Podle předpovědí meteorologů se slunce nehodlá jen tak rychle vzdát. Lze proto předpokládat, že se situace bude ještě zhoršovat.

„Problém netrápí jen Čechy, ale i naše západní sousedy. Podle německých zemědělců přinese horké počasí ztráty ve výši až třiceti procent, Češi si zatím netroufají odhadovat,“ říká zemědělský odborník Jiří Baier.

Odborníci tuto situaci už porovnávají se zdražováním pečiva před třemi lety, kdy spekulanti zvyšovali cenu obilí na výrobu biopaliv. Tehdy pekaři slibovali, že zaplatíme 25 korun za chleba a 2,50 koruny za rohlík!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.