Komáří kalamita v Česku: 60 štípanců za minutu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Komáří kalamita v Česku: 60 štípanců za minutu!

Komár pisklavý je u nás nejrozšířenější.
Komár pisklavý je u nás nejrozšířenější. (Profimedia, ara)

Pisklavé bzzz… bzzz… děsí v těchto dnech hlavně Moravu. Přemnožili se zde totiž komáři a jejich obtěžování nezná mezí. Lidé je nacházejí všude, z polí zalétávají do obydlí a lze je najít i v jídle i pití. Odborníci mluví o nejhorší komáří kalamitě za poslední roky.

Nejhorší stavy jsou v místech, kde se v uplynulých týdnech vylila velká voda, zejména lužní lesy a velké kaluže stojaté vody v polích. Jenže komáří štípnutí není jen nepříjemné, může být i velmi nebezpečné! Některé druhy komárů totiž přenášejí nebezpečnou lymeskou boreliózu, kterou známe hlavně od klíšťat! „Druhá povodeň situaci ve výskytu larev poněkud pozměnila. Larvy se rozptýlily do větších ploch,“ řekla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Hana Tkadlecová. Komáří kalamita se vyhlašuje, když během jedné minuty dosedne na člověka deset komárů. V těchto dnech byl ale tento počet na mnoha místech v celé republice překročen až šestinásobně! Za minutu tak můžete klidně schytat až šedesát svědivých štípanců!

Kliknutím zvětšete

Jak se vybavit proti havěti: Vyberte ten »NEJ« repelent!

Předpověď na letošní léto, co se komárů, klíšťat, ovádů a muchniček týče, není zrovna příznivá. „V líhništích larev komárů je vody stále dost. Je hodně jarních druhů komárů, množství letních komárů závisí na množství dešťů během léta,“ uvádí vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Státního zdravotního ústavu Václav Rupeš. A dodává, že výskyt klíšťat je právě v této době na vrcholu. Co nás může ochránit? Repelentů je pro nás i naše mazlíčky celá řada. Po kterém sáhnout?

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.