Bombový útok v rušném centru New Yorku! Hlavní podezřelý: Plešatící běloch! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bombový útok v rušném centru New Yorku! Hlavní podezřelý: Plešatící běloch!

Podezřelý muž si svléká košili.
Podezřelý muž si svléká košili. (ČTK/AP)

Díky důkladné rekonstrukci videozáznamu se policistům podařilo určit přibližnou podobu hlavního podezřelého z plánovaného sobotního teroristického útoku na newyorském Times Square.

Americká policie vyhlásila pátrání po černovlasém plešatícím bělochovi kolem čtyřicítky. Na záznamu bezpečnostní kamery si zmíněný muž svléká černou košili, pod níž má červenou košili. Na dalším záběru se podezřelý ohlíží směrem k vozu značky Nissan Pathfinder, z něhož se kouří, a přitom se snaží nepozorovaně dát první košili do batohu.

Ve voze našla policie osm balíčků neznámé látky (pozdější testy odhalily, že šlo o hnojivo, které není výbušné), plechový hrnek, prskavky, klubko drátů, tři propanové nádrže, dva devatenáctilitrové kanystry s benzinem a levný budík připojený dráty. Kdyby došlo k detonaci vozu, šrapnely a části kovu by zabily okolní chodce a rozbily okna na jedné z nejrušnějších ulic Ameriky plné divadel a restaurací. „Auto by se při explozi rozpůlilo a lidé kolem by zemřeli pod sprchou šrapnelů,“ uvedl šéf newyorské policie Kelly.

K sobotnímu teroristickému útoku se sice přihlásilo pákistánské hnutí Tálibán, šéf newyorské policie ani starosta Michael Bloomberg tomu ale nepřikládají žádný význam, hnutí se v minulosti falešně hlásilo k jiným útokům.

Newyorská policie také vyšetřuje podezření, že cílem útoku bylo zabít tvůrce kontroverzního amerického kresleného seriálu South Park. Mediální společnost Viacom, která je pod seriálem podepsána, sídlí právě na Times Square. Autorům seriálu bylo minulý měsíc vyhrožováno islamistickou skupinou kvůli epizodě, která se vysmívala proroku Mohamedovi.

Košili dává do batohu.

Mizí z místa činu.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.