Konec chroustů v Česku: Končí v polévkách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 21. července 2025

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Konec chroustů v Česku: Končí v polévkách!

Fotografie
Fotografie (internal)

Před čtyřiceti lety byli chrousti běžnou součástí české přírody. „Bývalo jich jako smetí, teď jsou vzácnější než šafrán,“ říká o chroustech valašský ochránce přírody Milan Orálek. Časy se ovšem mění a tři až pět centimetrů dlouzí hnědí brouci nejsou dnes k nalezení. Víme proč!

Stejně jako jinde v Evropě i u nás byli chrousti v 80. letech málem vyhubeni vlivem chemizace zemědělství. Pak nastala jejich mírná renesance, dnes se ale opět hledají jen s obtížemi. Orálek tvrdí, že jsou k vidění jen velmi vzácně, navíc jsou menší. I když na jejich zmizení může mít vliv i řada jiných věcí, lidé často přiznávají, že brouky sbírají do polévek. „Skoro to vypadá, že gurmáni přispěli ke zmizení chroustů,“ tvrdí ochránci. A není divu. Recepty našich babiček se dědí z generace na generaci a zejména na Valašsku si lidé na broucích rádi pochutnají. „Jsou totiž skvělým zdrojem aminokyselin, minerálů, pro náš organismus přijatelných tuků a chitinu,“ říká dietoložka Petra Vránová a tím, že kvalita tuků je srovnatelná s tukem lososů, kvalita bílkovin s kuřaty, a co se týče nutriční hodnoty, podobá se vepřovému. 100 gramů chroustů má pouze 77,8 kalorie (jako 100 g filé) a jen 1,4 gramy tuku. Jeho chuť je velmi jemná a nasládlá.

Chroustová chuťovka

Chrousty povaříme 10 minut , pak pokapeme čerstvou citronovou šťávou a pokládáme na usmažené palačinky.

Chroustová polévka

1/4 kg chroustů se omyje a vhodí do horké vody, přidáme kořenovou zeleninu, kmín, sůl... Zapěníme jemně sekanou zelenou nať petržele. Vodu z chroustů scedíme, zalijeme připravenou zásmažku a necháme znovu povařit. Do polévky přidáme 3 žloutky a 6 lžic husté smetany.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry