Konec chroustů v Česku: Končí v polévkách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Konec chroustů v Česku: Končí v polévkách!

Fotografie
Fotografie (internal)

Před čtyřiceti lety byli chrousti běžnou součástí české přírody. „Bývalo jich jako smetí, teď jsou vzácnější než šafrán,“ říká o chroustech valašský ochránce přírody Milan Orálek. Časy se ovšem mění a tři až pět centimetrů dlouzí hnědí brouci nejsou dnes k nalezení. Víme proč!

Stejně jako jinde v Evropě i u nás byli chrousti v 80. letech málem vyhubeni vlivem chemizace zemědělství. Pak nastala jejich mírná renesance, dnes se ale opět hledají jen s obtížemi. Orálek tvrdí, že jsou k vidění jen velmi vzácně, navíc jsou menší. I když na jejich zmizení může mít vliv i řada jiných věcí, lidé často přiznávají, že brouky sbírají do polévek. „Skoro to vypadá, že gurmáni přispěli ke zmizení chroustů,“ tvrdí ochránci. A není divu. Recepty našich babiček se dědí z generace na generaci a zejména na Valašsku si lidé na broucích rádi pochutnají. „Jsou totiž skvělým zdrojem aminokyselin, minerálů, pro náš organismus přijatelných tuků a chitinu,“ říká dietoložka Petra Vránová a tím, že kvalita tuků je srovnatelná s tukem lososů, kvalita bílkovin s kuřaty, a co se týče nutriční hodnoty, podobá se vepřovému. 100 gramů chroustů má pouze 77,8 kalorie (jako 100 g filé) a jen 1,4 gramy tuku. Jeho chuť je velmi jemná a nasládlá.

Chroustová chuťovka

Chrousty povaříme 10 minut , pak pokapeme čerstvou citronovou šťávou a pokládáme na usmažené palačinky.

Chroustová polévka

1/4 kg chroustů se omyje a vhodí do horké vody, přidáme kořenovou zeleninu, kmín, sůl... Zapěníme jemně sekanou zelenou nať petržele. Vodu z chroustů scedíme, zalijeme připravenou zásmažku a necháme znovu povařit. Do polévky přidáme 3 žloutky a 6 lžic husté smetany.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.