Opilec hodil koš na orloj - »Zmrzačil« Hvězdáře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Opilec hodil koš na orloj - »Zmrzačil« Hvězdáře!

Hvězdář s uraženou paží.
Hvězdář s uraženou paží. (pro Aha! – MP Praha, ČTK – René Volfík)

Jako na dobytém území se chovají v české metropoli zahraniční turisté. Baví se totiž likvidováním našich historických památek. Krátce poté, co se cizinec vyšplhal na koně svatého Václava, zmrzačil jiný opilý mladík sochu Hvězdáře na pražském orloji na Staroměstském náměstí.

Dva opilí Američané, jeden Ir a dvě Španělky se včera časně ráno náramně bavili, když jiný mladík popadl odpadkový koš a soše urazil ruku. Řádění si údajně fotili. Nepočítali ale s kamerovým systémem. Nechutnou scénu, jak mladík z betonového odpadkového koše vytahuje plechovou vnitřní nádobu, hází ji na Hvězdáře a tomu odpadá ruka, zachytily kamery před čtvrtou hodinou ranní. Poplachové hlášení o narušení orloje ihned přijali strážníci a vyrazili na místo. Podle popisu začali v okolí pátrat po pachateli. V ulici Na Můstku zajistili podezřelou pětici a předali ji policii. „Vzhledem k jejich stavu zatím vyšetřovatel nemohl zahájit úkony trestního řízení. Nicméně případný viník může počítat s obviněním z trestného činu poškození cizí věci a výtržnictví,“ uvedla včera dopoledne mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Šetření však přineslo po pár hodinách nečekaný zvrat. Kriminalisté dospěli k závěru, že nikdo z pětice Hvězdáře nezničil. Policie nyní pátrá po skutečném vandalovi.

Rozsah poškození a vyčíslení škody zatím nebyl stanoven. Netroufal si to odhadnout ani restaurátor Jiří Matějíček, který Hvězdáře už opravoval. „Oprava je vždy náročná, protože socha je z lipového dřeva a musí vydržet náročné podmínky,“ řekl Aha! restaurátor. Předchozí opravy stály desítky tisíc korun.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.