Zesnulý Lech Kaczyński - Maminka o smrti syna stále neví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zesnulý Lech Kaczyński - Maminka o smrti syna stále neví

Zesnulý polský prezidentský pár Lech Kaczyńský s manželkou Marií.
Zesnulý polský prezidentský pár Lech Kaczyńský s manželkou Marií. (ČTK, EPA, Fakt, ara)

Už jsou to tři dny od tragické havárie polské prezidentské letky, při níž zahynula hlava státu Lech Kaczyński (†60), jeho manželka Maria (†66) a desítky dalších osobností polského veřejného života. I když místo havárie ještě nebylo vyklizeno a nebyla identifi kována všechna těla, Varšava zahalena do státního smutku se nejspíše ani ne za týden stane místem jednoho z největších politických pohřbů v dějinách lidstva.

Kaczyńského tělo bylo identifikováno v neděli a převezeno do Varšavy, kde je rakev vystavena v kapličce prezidentského paláce. Tam se s ním mohou přijít rozloučit truchlící. Podle polských médií navíc v kapli už druhým dnem vysedává a modlí se prezidentova dcera Marta (29), která je jediným potomkem Kaczyńských. Teprve včera se podařilo identifikovat tělo první dámy. Poznali ji podle prstenu s vyrytým jménem prezidenta. Rakev s jejími ostatky bude do Polska dovezena během dnešního dne. Rodina už rozhodla, že prezidentský pár bude pochován ve společné hrobce.

Termín pohřbu, který se odhaduje na příští sobotu, se ale bude definitivně odvíjet až od toho, kdy budou identifikována a převezena i těla ostatních 94 obětí. „Záměrem vlády i prezidentské kanceláře je, aby ten hlavní, státní smuteční obřad byl věnován všem obětem,“ vysvětlil mluvčí prezidentské kanceláře Jacek Sasin.

Podle oficiálních zdrojů se bude rozloučení s mrtvými konat na hlavním náměstí Józefa Pilsudského ve Varšavě, kde budou rozmístěny rakve všech obětí. Podle ministra zahraničí Radoslawa Sikorského se obřadu zúčastní i světové politické špičky. „Očekávám, že celý svět přijede do Varšavy,“ prohlásil včera v rádiu.

Účast už potvrdili český prezident Václav Klaus, ruský prezident Dmitrij Medveděv, německá kancléřka Angela Merkelová, německý prezident Horst Köhler či šéf Evropské komise José Barroso. Sikorski nevylučuje, že Polsko za účelem rozloučení navštíví americký prezident Barack Obama, který už prezidentově rodině kondoloval.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Černé skříňky promluvily!

Kliknutím zvětšeteKonečně byly nalezeny černé skříňky prezidentského tupoleva a potvrdily teorie svědků a expertů, jak se celé neštěstí odehrálo. Podle analýzy skřínek šlo zkrátka o lidskou chybu, nebo nešťastnou náhodu. Také se ukázalo, že se letadlo přiblížilo k přistání jen jednou a věž řídící letový provoz navrhla, aby v případě neúspěšného přistání letadlo zamířilo na jiné letiště. To se ale bohužel nikdy nestalo… Letoun letiště obkroužil celkem třikrát, při čtvrtém pokusu o přistání se ale nebezpečně přiblížil k zemi a zavadil o strom. Podle ruských expertů navíc hustá mlha způsobila, že letadlo nejenom letělo příliš nízko, ale také s odchylkou od správného směru až 50 metrů.

Kliknutím zvětšeteJadwiga Kaczyńská - Leží na jednotce intenzivní péče

Jaroslaw Kaczyński se rozhodl, že těžce nemocné mamince na radu lékařů neřekne, že jeho bratr Lech Kaczyński (†60) přišel o život. Jadwiga Kaczyńska (83) byla v nemocnici hospitalizována v březnu kvůli vážným srdečním problémům. Od té doby leží na jednotce intenzivní péče.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.