Lesk a bída špitálů v Česku - Tohle jsou nejlepší nemocnice

České nemocnice? Lesk v podobě kvalitně vzdělaných doktorů a sester. Ale horší je to už s jejich přístupem. A bída? Nezdravotnické služby a zázemí.
Tedy leckdy »nechutné« či »nekonzumovatelné« jídlo, miniaturní pokoje, kde se tísní tři i více pacientů, a toalety sloužící hned pro několik pokojů. Vyplývá to z průzkumu »Kvalita očima pacientů«, který si nechalo zpracovat ministerstvo zdravotnictví. Nej špitálem Česka zvolili nemocní Masarykův onkologický ústav v Brně!
Celkem 15 nemocnic, které spravuje ministerstvo zdravotnictví, hodnotilo 22 tisíc jejich klientů. Kritérium je jednoduché: spokojenost pacientů. Nemocný člověk upoutaný na lůžko vnímá mnohem víc než kdokoli jiný, jak se chovají lékaři, sestřičky, zda se usmějí a snaží se vždy pomoci.
„Byla jsem v nemocnici hospitalizována tři týdny. Vím, že není jednoduché vyhovět všem, ale můžu říct, že je velký rozdíl, když sestra vtrhne bez zaklepání a pozdravu do pokoje, nebo i jenom jednou klepne na dveře a pozdraví,“ popisuje svoji zkušenost Klára Vodičková z Prahy.
Jiný zážitek má pacient Jiří Malý z České Lípy: „Příjemný doktor je fajn, ale měl by být hlavně profík. Byl jsem na operaci s nosem, druhý den po výkonu mi vyndali tampony. Stále se mi nedýchalo nejlépe, vše bylo prý v pořádku, a šel jsem domů. Týden po operaci jsem vysmrkal jeden zapomenutý tampon, až od té doby mi je dobře,“ popisuje.
Nejvíc si pacienti ve špitálech stěžují na jídlo. Podle odborníků se není čemu divit. Mají obvykle předepsanou dietu, jídlo je málo kořeněné, neslané... „Mám zkušenost, že na to stačí upozornit a nemocní situaci pochopí,“ říká nutriční terapeutka Jaroslava Komárková. Mnohem horší jsou podle ní případy, kdy pacient dostane k obědu plátek masa a lžíci. „Starý člověk a řada dalších nemocných je nedokáže sníst. Nejenže se vyhodí, ale nemocní nemají dostatečnou výživu. Potřebují potom i více léků a v nemocnici musejí zůstat déle,“ upozorňuje Komárková na situaci, na niž se v nemocnicích stále často zapomíná.