Schwarzenegger truchlí - Hummery končí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Schwarzenegger truchlí - Hummery končí!

Fotografie
Fotografie (internal)

Hummer – původně vojenské těžkotonážní vozidlo a oblíbené auto smetánky – se už nebude vyrábět. Z trhu zmizí kvůli ekonomické krizi podobně jako loni Saab.

..

Automobilka General Motors se teprve nedávno vymanila z bankrotového režimu a chtěla značku prodat čínské strojírenské firmě Sichuan Tengzhong za tři miliardy korun. Transakci ale zamítly čínské regulační úřady a GM si značku dovolit nemůže.

Hummery se začaly vyrábět v roce 1992 pro americkou armádu. Obrovská kola, šestilitrový motor a váha přes tři tuny ale oslovily tehdejšího filmového Terminátora a současného kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera (62). Ten osobně zavolal řediteli General Motors a přesvědčil ho, aby auto uzpůsobil i pro běžné řidiče. Do deseti let se auta stala módním doplňkem rapperů, modelek a fotbalistů a vyvážela se do 33 zemí po celém světě. Dokonce i v Česku má gigantické vozidlo příznivce a vlastní je asi 680 lidí, tři má také pražská policie.

Kliknutím zvětšete
Víte, že...
  • Existují tři modely hummerů – H1 (4,5 milionu Kč), H2 (1,5 milionu Kč) a H3 (1,1 milionu Kč), z nichž H3 je nejmenší a nejdostupnější.
  • Slavnými majiteli hummerů jsou kromě Arnolda Schwarzeneggera například modelka Paris Hilton, fotbalisté David Beckham a Ronaldinho či režisér James Cameron. Z Čechů pak zpěvák Daniel Hůlka nebo podnikatel a bývalý partner Lucie Bílé Petr Kratochvíl.
  • Ekologové už léta brojí proti hummerům, které spotřebují neuvěřitelných 20 litrů nafty na 100 km.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.