Tajemný kruh: Pod zemí je kov! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemný kruh: Pod zemí je kov!

 (Aha! – Dan Černovský, detektor kovů zapůjčila společnost www.ge-designe.cz )

Záhada v podobě teplého a travou porostlého kruhu obklopeného sněhem, který se nachází v Rudolticích u Lanškrouna, poutá už několik dní pozornost médií, záhadologů i veřejnosti. Co za tím vězí? Redaktoři Nedělního Aha! se vydali na místo v doprovodu odborníka na hledání objektů pod zemí a také navštívili podzemní chodby, které vedou jen kousek od kruhu.

Kruh tam byl i vloni!

I když se o záhadě nedaleko původního paláce šlechtického rodu Lichtenštejnů ví sotva pár dnů, pravidelný kruh porostlý trávou o průměru zhruba dvou metrů tam byl zpozorován už dříve. „Jeden pán tu byl na procházce se psem, který ho k tomu místu zavedl. Od něho jsem se také dozvěděla, že ten úkaz tu viděl i loni, ale tenkrát si to nechal pro sebe,“ říká o záhadném kruhu místní kastelánka Krasava Šerkopová. Právě tato žena také celý prostor ohradila, aby do něj zvědavci nemohli lézt. Místo totiž teď budou zkoumat odborníci.

Teplota stoupá

Kastelánka Šerkopová také přímo před redaktory Nedělního Aha! umístila do kruhu teploměr – 7 centimetrů pod zem. To prý dělá několikrát denně a hodnoty si poctivě zapisuje. I když bylo právě na nule, teploměr ukázal po chvilce 25 stupňů Celsia! Zatímco tedy v době objevení to bylo zhruba 17 stupňů, nyní je to o osm stupňů více! V tu chvíli, po svolení paní kastelánky, vstoupil do kruhu námi pozvaný odborník Jan Zatřepálek s detektorem kovu v ruce. A prakticky hned avizoval, že pod zemí něco je. „Může to být stará navážka, hliníková mince nebo část příboru. Ale bez kopání to nezjistíme. Každopádně to není hluboko,“ pronesl po chvilce. Jenže... Kopat jsme však nesměli, to mohou jen odborníci plánovaného průzkumu.

Rtuť teploměru vystoupala k pětadvaceti stupňům, zatímco venku bylo na nule.

V podzemí je mráz a rampouchy

Při návštěvě bývalých zámeckých sklepů, situovaných několik metrů od kruhu, jsme si na chvíli připadali jak v jiném světě. Mrazivý vzduch se mísil s přízrakem staletých chodeb a magickou atmosféru dokreslovaly místy až dvoumetrové rampouchy, vyrůstající od země směrem ke sklepním klenbám. I kdyby se chodby nacházely blíže záhadnému úkazu, odtud by rozhodně teplo nehrozilo.

Rampouchy z odkapávající vody dosahovaly místy až dvou metrů.

V létě byl kruh suchý

Názory na původ záhady jsou různé, jisté je, že v místě kruhu nejsou žádné podzemní prostory a nevedou tudy žádné inženýrské sítě. Ani možnost staré zasypané studny prý není příliš pravděpodobná. Objekt bývalého zámku stál v jiných místech, takže ani hospodářské budovy zde podle dokumentů nikdy nestály. Také půdorys zámeckých sklepení zasahuje mimo teplý kruh. „Když zde začali Lichtenštejnové stavět, bylo tu pole. Během staletí zde mohlo být leccos, ale poslední roky je tu pouze trávník,“ říká Krasava Šerkopová. Jedna verze mluví dokonce o zakopaných vojenských chemických odpadech, což kastelánka, která na zámecké věži pracuje třetím rokem, vylučuje. „Myslím, že v případě chemikálií by tu nerostla tráva, ale byl by tu spíš žlutý kruh. A také by tu stejný úkaz nepozorovali před třiceti lety tábořící skauti,“ vysvětluje. Paní Krasavu rozčilují narážky, že si záhadu na zámku sami vymysleli, aby přilákali pozornost veřejnosti. „Tak tomu určitě není, spíš naopak. My se snažíme zviditelnit různými akcemi pro děti nebo hudebními festivaly, ale ne tímto způsobem. Tato pozornost médií a veřejnosti mi zrovna moc příjemná není,“ dodává kastelánka. Provozovatel místní nově zbudované zámecké kavárny Jakub Loskot zaregistroval kruh již v létě, ale nevěnoval mu příliš pozornosti. „Při stavbě pódia jsme si všimli zcela obráceného efektu. Zatímco kolem byla tráva mokrá, kruh byl suchý,“ prozradil.

Detektorů kovů oznamuje, že pod povrchem je nějaký kovový předmět.

Čísla od 64 do 69 ukazují na zinkovou či měděnou minci, také se může jednat o část starého příboru nebo o předmět z případné navážky.

Jakub Loskot

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.