Autobus plný dětí boural na Slovensku - Řidič hrdina! Zabránil velké tragédii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Autobus plný dětí boural na Slovensku - Řidič hrdina! Zabránil velké tragédii

Řidič Milan Kieryk
Řidič Milan Kieryk (Policie SR)

Duchapřítomnost a zkušenost řidiče Milana Kieryka (59) zabránily obrovské tragédii. Český autobus, který vezl turisty a spoustu dětí z Halenkovic na Zlínsku do lázní v maďarském Györu, havaroval nedaleko slovenské Galanty. Do cesty se mu postavil kamion, který na zledovatělé silnici dostal smyk.

Záchranáři ze 45 cestujících ošetřili 11 zraněných, z toho 3 děti, všechna zranění ale byla naštěstí lehká. Jedna žena utrpěla psychický šok a musela odjet na ošetření do místní nemocnice. „Seděl jsem hned na prvním sedadle, ten pohled byl hrozný, nebýt pohotovosti pana řidiče, tak už s vámi pravděpodobně nemluvím,“ pohnutým hlasem líčí jeden z cestujících Radek Kocián (38). Vzadu v autobuse seděla i jeho dcera Magdaléna (14). „Mám jen lehce naraženou nohu, hlavně jsem ráda, že budu moct příští týden na ples,“ říká dívenka.

Jak k nehodě došlo? „Řidič kamionu se pokoušel předjíždět, pak nás uviděl v protisměru, dupl na brzdy a už jsem věděl, že je zle, celý kolos se dostal do smyku a řítil se přímo na nás, v poslední chvíli jsem strhl autobus do pole, trefil nás pouze návěs kamionu, škody i zranění byly vzhledem k situaci nakonec zanedbatelné,“ líčí okamžiky hrůzy řidič autobusu Milan Kieryk. Řidič kamionu skončil v nemocnici s pohmožděným hrudníkem, břichem a otřesem mozku. Pro moravské turisty přijel na Slovensko náhradní autobus, který by je měl odvézt zpátky do Česka. Cestující navíc starosta Galanty zdarma pozval do místních lázní.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.