Sotva pár týdnů po Haiti: Země se zase otřásala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sotva pár týdnů po Haiti: Země se zase otřásala!

Lidé na Tchaj-wanu jsou ze zemětřesení oprávněně vyděšení.
Lidé na Tchaj-wanu jsou ze zemětřesení oprávněně vyděšení. (ČTK/AP)

Na naši planetu se valí jedna přírodní pohroma za druhou. Ještě dlouho se bude karibské Haiti vzpamatovávat z lednového zemětřesení, které zahubilo 212 000 lidí, a už jsou tu nové katastrofy. Země se třásla u Tchajwanu, v Číně i u břehů Spojených států. Vichřice zabíjela v Mexiku a lijáky způsobily velké sesuvy půdy v Kalifornii. Je to jen začátek něčeho mnohem horšího?

Ve vodách východně od ostrova Tchaj wan bylo v neděli naměřeno podmořské zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy stupnice. Vlna tsunami naštěstí nenásledovala. Jen o málo slabší otřesy (6 stupňů) byly zaznamenány asi 55 kilometrů od pobřeží americké Kalifornie. O několik dní dříve se země dala do pohybu v jihozápadní Číně (5,2 stupně) a u břehů Argentiny (6,3 stupně). To vše jen týdny po haitské apokalypse. Odborníci začínají být nervózní. Nešlo totiž o jediné pohromy posledních dní. Východ Spojených států zasáhla nejprudší sněhová bouře za posledních 90 let. Napadlo přes 90 centimetrů sněhu. Policie hlásí sice jen dva mrtvé, desítky zraněných, ale obrovské škody na majetku. Asi půl milionu lidí je bez elektrického proudu. Západ USA se pro změnu potýká s vytrvalými lijáky, které na předměstí Los Angeles způsobily sesuvy půdy. Stovky domů byly evakuovány, desítky jich padající zemina poškodila. V sousedním Mexiku si deště a vichřice vyžádaly už 23 lidských životů. To všechno děsí ekology a meteorology, kteří se obávají, že rok 2010 bude ve znamení tragických přírodních katastrof.

Proudy vody a tuny bahna ničily v Kalifornii vše, co se jim postavilo do cesty.

Sníh zastavil veškerou dopravu na východě Spojených států.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.