Lékaři doporučují - Matky, kojte co nejdéle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Lékaři doporučují - Matky, kojte co nejdéle!

 (: Profimedia)

PRAHA – Dnes začíná mezinárodní týden kojení. Otázka, kterou řeší mnohá nastávající maminka, zní: kojit, či nekojit? Experti radí: rozhodně ano! A čím déle, tím lépe – pro vás i pro vaše dítě.

„O kojení bohužel stále přežívá spousta mýtů a pověr. Je to obrovská škoda, protože mateřské mléko je zcela nenahraditelné,“ řekla vedoucí Národního laktačního centra Anna Mydlilová.

Kojit je schopna naprostá většina žen, mnohé to ale dlouho nevydrží. Celý první půlrok po narození dítěte, kdy má být mateřské mléko jedinou potravou dítěte, to bez přikrmování umělým mlékem zvládne pouhá pětina českých matek! Skoro 20 procent jich dokonce přestává kojit během prvních šesti týdnů! „Buď se to špatně nastartuje v porodnici, nebo žena nemá po příchodu domů potřebnou oporu v rodině,“ řekla Mydlilová.

Lékaři na celém světě přitom doporučují kojit – od půl roku s příkrmem – do dvou let dítěte i déle! „Hodně zdravotníků maminkám však bohužel kojení trochu starších dětí vymlouvá, dokonce tím zdůvodňují jejich různé zdravotní potíže,“ řekla lékařka.

Mateřské mléko se mění přesně podle vývoje a potřeb dítěte. „Skoro nikdo neví, že po roce věku dítěte se mamince mléko mění a obsahuje mnoho obranných látek. Dítě, které leze po zemi a všechno strká do pusy, je tak daleko lépe chráněno před infekcemi,“ prohlásila Mydlilová.

Ženu podle ní nevysiluje ani dlouhodobé kojení. „Zatímco kráva se musí dobře napást, aby měla kvalitní mléko, u lidí je to jinak. I podvyživená žena může dobře kojit. Kojení naopak tělo ženy naučí dobře hospodařit s vápníkem, vytvářet si rezervy, chrání ji to před osteoporózou,“ podotkla. O kvalitě a množství mateřského mléka nerozhoduje velikost prsu ani váha matky.

Rekordmanka: Kojí 8 let!

Eva Novotná z Prahy kojí nepřetržitě už osm let. Nejdřív tři roky dceru a hned poté syna. Tomu je teď už pět, dva roky už chodí do školky, ale kojení se stále vzdát nechce. „Nebylo to cílené, děti si to vyžádaly. S Péťou to teď už má lehce erotický podtext, protože to kombinuje s různými zážitky a znalostmi z různých seriálů,“ usmívá se mladá žena. „Legrační to začalo být, když byl oběma rok. Začínali mluvit, třeba v jedné ruce drželi párek a přišli se napít. Člověk se musí smířit s tím, že si o nakojení říkají v těch nejneuvěřitelnějších situacích. Těžko bych hledala místo, kde jsem nekojila: ve vlaku, na nádraží, na chodníku, v restauracích, svlékat mě klidně začali třeba i v metru,“ řekla. Kojení podle ní fungovalo jako univerzální lék, odstraňovač bolestí a trápení. I přes dlouhé kojení žádné zdravotní potíže nemá. „Moje lékařka nemá žádné námitky. Dokonce říkala, že její známá kojila děti do šesti let,“ poznamenala.

Výhody kojení pro dítě:
Chrání před průjmy, infekcemi, alergiemi, obezitou, cukrovkou, anémií, podporuje rozvoj inteligence a tvorbu silných kostí.

Výhody kojení pro matku:
Děloha se po porodu rychle vrací do původního stavu, umožňuje rychlý úbytek váhy, chrání před rakovinou ženských orgánů a osteoporózou, kojení je levné a pohodlné mléko je vždy po ruce a má správnou teplotu.

Mýty o kojení:

● vytahuje vápník z kostí a zubů
● některé ženy mají málo mléka
● umělé mléko je zdravější, má více vitaminů a minerálů
● děti kojené v noci budou mít špatné zuby
● ve vedru je nutné kojencům dávat kromě mléka i čaj

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.