Velký přehled: Co všechno se změní od ledna - Nižší mateřská i nemocenská! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Velký přehled: Co všechno se změní od ledna - Nižší mateřská i nemocenská!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Rok 2010 je už za dveřmi. Z pohledu financí nás v něm ale nic příjemného nečeká. Nový rok bude ve znamení velkých úspor, tedy hlavně ve státním rozpočtu. To ale pro občany znamená výdaje navíc.

Nejcitelněji se to dotkne dlouhodobě nemocných a žen na mateřské dovolené, kteří přijdou až o tisíce korun měsíčně. Musíme se připravit i na zdražení pohonných hmot, cigaret a alkoholu. Kvůli vyšší sazbě DPH stoupnou i ceny služeb a dalšího zboží. Kde všude si budeme od ledna muset utahovat opasky?

VŠICHNI - Zvýšení DPH o 1 %
Sazby daně z přidané hodnoty vzrostou o jeden procentní bod. Základní sazba se zvýší z 19 na 20 %, snížená sazba poroste z 9 na 10 %. Může tak dojít ke zvýšení cen veškerého zboží či služeb. Zda se ale zdražení opravdu projeví, bude záviset především na jejich prodejcích. Kvůli konkurenčnímu boji velkých řetězců by totiž např. ceny potravin stoupat nemusely. Naopak při vyúčtování dodávek elektřiny, vody či tepla, kdy zúčtovací období bude zahrnovat i část roku 2010, se vyšší sazba bude účtovat u části těchto služeb poskytnutých v roce 2010.

PACIENTI, KTEŘÍ SI KUPUJÍ LÉKY - Platby za státní pojištěnce
Platby ovlivní každého, kdo si občas kupuje léky, protože se sníží úhrada pojišťoven na farmaceutika. Při koupi léků bude muset zákazník kompenzovat, co už nehradí pojišťovny, a zaplatí tak až o 5 % více než nyní!

Kliknutím zvětšete

RODIČE - Nižší přídavky na děti
Opět bude platit, že dítě má nárok na přídavek, jestliže celkový příjem v rodině není vyšší než 2,4násobek životního minima. Úřady práce novou výši přídavku automaticky přepočítají a při první výplatě v roce 2010 jeho výši písemně rodičům sdělí.

MAMINKY - Snížení mateřské
Podle schváleného balíčku mají pro výpočet peněžité pomoci v mateřské platit stejná pravidla jako pro výpočet nemocenských dávek. V praxi to znamená, že matka dostane menší procento z předchozí mzdy. Rodičovský příspěvek se ale naštěstí měnit nebude. Pouze pokud bude chtít rodič čerpat nejrychlejší dvouletou variantu rodičovské, bude muset mít před nástupem na ni vyšší plat než doposud, a to 21 350 Kč. Teď je to jen 16 460 Kč.

Kliknutím zvětšete

STÁTNÍ ZAMĚSTNANCI - Snížení platů o 4 %
Projeví se to na platech 400 tisíc lidí, z nichž většina má příjem velmi průměrný.

Kliknutím zvětšete

NEMOCNÍ - Snížení nemocenských dávek
Dlouhodobě nemocní si od ledna pohorší až o tisíce korun měsíčně. Pokud dnes člověk onemocní na déle než 2 měsíce, dostane až 72 % vyměřovacího základu, po změně jen 60 %. Znevýhodněni budou lidé s opravdu vážným zdravotním stavem. Ti totiž dostanou stejně peněz jako krátkodobě nemocní.

Kliknutím zvětšete

DŮCHODCI - Penze se zvyšovat nebudou
Několik let v řadě se v měsíci lednu mohli senioři těšit na navýšení důchodů o přibližně několik stokorun. Rok 2010 bude ale výjimkou. Vláda Jana Fischera totiž zamítla valorizaci důchodů, protože ke zvýšení důchodů není zákonný důvod. Růst cen mezi srpnem 2008 a letošním červencem a třetina růstu reálných mezd v roce 2008 totiž nedosáhly v součtu dvou procent, od kterých je pravidelné lednové zvyšování důchodů pro vládu povinné. Průměrný důchod tak i v roce 2010 bude činit 10 013 Kč měsíčně.

ŘIDIČI, KUŘÁCI A PIJANI
  • Zvýšení spotřební daně
    Spotřební daň z litru benzinu a nafty se zvýší o 1 Kč. U benzinu z 11,84 na 12,84 Kč za litr a u nafty z 9,95 na 10,95 Kč za litr. Zvýšení nákladů by se mohlo promítnout i do cen dopravců. Na druhou stranu, ceny benzinu se mnohem víc zvyšují kvůli jiným vlivům, jako je cena ropy.Příklad: V případě, že projezdíte za měsíc průměrných 45 litrů, za rok na benzin doplatíte 540 Kč.
  • Podraží dálniční známky
    Cena dálničních známek pro osobní auta na rok 2010 vzroste o 200 korun, podraží i měsíční a týdenní kupóny. Důvod je jasný. Stát nemá na stavbu a opravu silnic a dálnic dost peněz. Kupony na rok 2010 budou k dostání od prosince zhruba na pěti tisících místech v Česku. Řidiči si je budou moci koupit tradičně např. na benzinkách či poštách. Známku budete potřebovat na celkem 1111 km placených úseků silnic.
  • Vyšší daň z piva o 0,50 Kč na půllitr
    V konzumaci piva na osobu jsme první na světě. Za zlatavý mok si ale pro příští rok budeme muset připlatit. Vypijete-li jeden půllitr denně, na konci měsíce jeden věnujete státu, a to není tak strašná daň.
  • Zvýšení daně z lihu o 5 Kč na litr
    Bude mít vliv na všechny, kteří si občas dají skleničku něčeho ostřejšího, alkohol může podražit i v restauracích. Alkohol bývá při zvyšování daní první na ráně, u nás je navíc daň z lihu poměrně nízká.
  • Krabička cigaret podraží o 2 Kč
    Kvůli zvýšení spotřební daně na tabák by podle společnosti PricewaterhouseCoopers měla krabička levnějších cigaret (do 63 Kč) stát zhruba o 1,80 Kč více, ty dražší o 0,80 Kč. Původně měla být krabička cigaret dražší v průměru o 2,50 Kč, kvůli pozměňovacímu návrhu poslance Petra Braného (KSČM) to ale nakonec bude méně. Zdražení by se každopádně mělo projevit po doprodání starých zásob až v dubnu příštího roku.

Kliknutím zvětšete

POLITICI - Snížení platů ústavních činitelů o 4 %
Snížení platů se projeví u poslanců, senátorů i soudců. Je to ale málo. Zákonodárcům se totiž zatím nebudou zdaňovat náhrady!

Kliknutím zvětšete

MAJITELÉ DOMŮ, BYTŮ... - Zdvojnásobení daně z nemovitosti
Sazby daně z pozemků a nemovitostí se zdvojnásobí. Za byt v Praze tak můžete připlatit až tisíc korun. Ze zastavěné plochy nebudete v roce 2010 platit 0,10 Kč za metr čtvereční, ale 0,20 Kč. Majitelé rekreačních chat a chalup zaplatí místo dnešních 3 Kč za metr čtvereční zastavěné plochy 6 Kč. Vlastník garáže nebude z metru čtverečního odvádět 4 Kč, ale 8 Kč. Opatření se ale nevztahuje na vlastníky zemědělských pozemků.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.