Miroslav Štěpán: Vězení jsem si zasloužil! Ale ne za mlácení demonstrantů… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Miroslav Štěpán: Vězení jsem si zasloužil! Ale ne za mlácení demonstrantů…

Fotografie
Fotografie (internal)

Jedním z mála komunistických pohlavarů, který byl po »sametové revoluci« odsouzen, je Miroslav Štěpán (64). Bývalý komunistický prominent spojovaný s brutálním potlačením demonstrace na pražské Národní třídě 17. listopadu 1989 si v base měl odsedět 2,5 roku za zneužití pravomocí veřejného činitele. Propustili ho po 11 měsících. Dnes ale uznává, že si vězení zasloužil!

„I když ne za to, za co mě odsoudili!“ řekl letos v rozhovoru pro Deník. Prý za to, že neprosadil potřebné změny. „Projevil jsem malou odvahu a měl jsem i málo zkušeností,“ zpytuje svědomí. Za hříchy komunistů se však už několikrát odmítl omluvit.. V současnosti se má velmi dobře! Pracuje jako podnikatel a ekonomický konzultant a s manželkou Alenou bydlí v luxusní vile kousek za Prahou ve vesnici Mukařov. A ani politických ambicí se nevzdal! I když byl po listopadu 1989 vyloučen z KSČ, natruc si v devadesátých letech založil vlastní Stranu československých komunistů. Ta má ale mizivou popularitu.

Na předlistopadovou dobu přitom stále vzpomíná s určitou nostalgií. „Mě trápí, že je tu teď řada dobrých věcí, které mohly být udělány už za socialismu,“ svěřil se. A co jeho zásahy v Praze, ze kterých si lidé odnesli modřiny anebo šli rovnou do vězení? „To je fakt, ty věci se děly. Byla přijata velmi tvrdá opatření, aby se demonstrace nekonaly,“ nestydí se přiznat Štěpán. Disidenty má ale za »blbečky«, kteří jen vyvolali chaos. „Ta masa byla strukturovaná a zpočátku neměla ani jasné požadavky. Spíše jen chtěla protestovat proti stávající situaci,“ řekl na adresu Havla a dalších.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.