Petr Semerád: Na rakovinu mi zemřela máma i děda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Petr Semerád: Na rakovinu mi zemřela máma i děda

Petr Semerád přežil rakovinu varlat i plic.
Petr Semerád přežil rakovinu varlat i plic. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Rakovina zaskočila Petra Semeráda (33) z Břežan u Kolína před pěti lety. Byl šťastně ženatý a těšil se z čerstvě narozené dcerky. Když už si myslel, že nad ní má vyhráno, zaútočila ještě tvrději. Pan Petr si tehdy myslel, že se ani nedožije svých narozenin.

Vše začalo zcela nečekaně. Jednoho dnes si Petr všiml, že se mu během krátké doby poměrně rychle zvětšilo varle. K tomu se přidaly bolesti v genitáliích, bolesti hlavy a pan Petr dokonce několikrát omdlel. Varle se mu zvětšilo až do velikosti zhruba deseti centimetrů. Vydal se proto na urologii do Kolína, kde mu ho odebrali a poslali na histologii do Prahy. Čtrnáct dní čekal na výsledky a pak se dozvěděl, že má rakovinu varlat. Byl to šok. „Nejdříve jsem to chtěl uchovat v sobě a nikomu to neříct. Chtěl jsem to před rodinou tajit, aby se nebáli. Měl jsem strach hlavně kvůli devadesátileté babičce. Už pochovala moji mámu i dědu, oba zemřeli na rakovinu. Bál jsem se, aby jí to neublížilo,“ vzpomíná pan Petr.

Hned po osudné diagnóze začali lékaři s chemoterapiemi, které trvaly tři čtvrtě roku. „Psychicky jsme byli s manželkou připraveni na to, že po silné léčbě nemusím mít děti. Nakonec jsme se domluvili, že nám jedno společné dítě stačí, a už jsme to neřešili,“ říká Petr, který se ženou vychovává kromě holčičky ještě vyženěného syna.

Léčba mu nakonec pomohla a Petr si myslel, že má vyhráno. Šok přišel o půl roku později při pravidelné kontrole u lékaře. „Zjistilo se, že mám metastázy na plicích. To bylo daleko horší. Chemoterapie byla silnější, bylo mi zle, měl jsem halucinace a výpadky paměti. Měl jsem slavit třicátiny, místo toho mě ale brácha vezl do špitálu a mně bylo tak špatně, že jsem si říkal, že už se jich ani nedožiju. Myslel jsem na to, že mám rodinu, malou dceru a že je tady nemůžu nechat,“ popisuje své pocity Petr, který nakonec díky včasné léčbě rakovinu plic překonal. Teď chodí každé tři měsíce na kontrolu a doufá, že vše bude v pořádku. Jak ale sám přiznal, snaží se žít naplno. „Občas si dám pivo nebo panáka, rád se bavím ve společnosti. Jsem v invalidním důchodu, ale přivydělávám si jako ostraha objektu. Taky jsem si udělal kurs první pomoci a pomáhám hasičům. A hlavně se věnuji rodině.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.