Záhadný dům, ve kterém praská sklo a samo hoří | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Záhadný dům, ve kterém praská sklo a samo hoří

"Strašidelný" dům ve Strašicích.
"Strašidelný" dům ve Strašicích. (Aha! – Martin Pekárek, Alexandr Malachovský, ČTK)

Hořící zásuvky, praskající skleněné předměty, hořící mokré ručníky a bolesti hlavy. To je stručný výčet jevů, které se v uplynulých dnech udály v rodinném domku manželů Mráčkových v Strašicích na Rokycansku. Informace rázem přesáhly hranice republiky a neuvěřitelné záhady zaměstnávají nejen odborníky, ale i fantazii amatérských luštitelů záhad. Opravdu ve Strašicích straší, nebo si rodina vše vymyslela? Zajeli jsme proto do dnes již proslavené obce, abychom si poslechli názory lidí mimo rodinu Mráčkových. Překvapivé je, že manželé nepustili do svého domu ani známou čarodějku a šamana, kteří jim přišli nezištně pomoci. A vyhodili prý i hasiče! Proč?

Ve Strašicích vládl strach

Název obce Strašice svým jménem případné duchařině a tajemným jevům přímo nahrává. Jméno obce není vůbec náhodné. „Již zhruba ve čtrnáctém století tu podle dochovaných zápisů vládl strach. Lidé, kteří cestovali z Hořovic na Plzeň, prožívali chvíle hrůzy, když projížděli místními lesy. Na jedné ze tří tvrzí tu žil loupeživý rytíř, který cestující přepadával a okrádal. Strach je proto opustil až v další obci na konci lesa, která se jmenuje Dobřív. To proto, že tam už jim bylo dobře,“ vrací se do minulosti místostarosta Strašic František Nerad. Kolem roku 1700 tu prý také shořela zhruba půlka návsi, když blesk zapálil při bouři statek. Jinak se tu prý až do nedávných dnů nic strašidelného ani tajemného nedělo. „Je mi 58 let a nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. Ani z vyprávění ne,“ dodává místostarosta.

Proč by si to vymysleli?

Situaci v domě zkoumali v uplynulých dnech geofyzici, energetici, specialisté Českého telekomunikačního úřadu a další odborníci. Záhada zůstala stále nevyřešena, a tak není divu, že se ozývají i hlasy, které situaci zpochybňují. S tím ale nesouhlasí například rokycanský elektrotechnik Jiří Zajíček, který byl očitým svědkem vyhoření zásuvky. Výboj byl prý tak rychlý, že nešel ani vyfotit. Také strašický místostarosta František Nerad nevidí důvod, proč by někdo podobné věci zinscenoval. „Proč by to dělali? Nenapadá mě žádný rozumný důvod, ale nevěřím pochopitelně ani na žádné duchy,“ říká stavař, který v obci projektoval několik domů a nepamatuje si, že by se tu někdy něco podobného vyskytovalo.

Zakopané vojenské kabely

Protože dům byl postaven v těsném sousedství s vojenským územím, napadá ho jediné přijatelné vysvětlení. „V roce 1983 přišli do místních kasáren spojaři z Pardubic a s nimi tenkrát začaly i poruchy na televizorech. Co všechno se ve vojenském objektu dělo, nevíme. Při současných výkopech pro vodovod a kanalizaci možná někdo štrejchnul nějaký vojenský kabel, který ani na žádných plánech nenajdete. Barák je postavený na přelomu století, v místech bývalé stavební uzávěry a zkolaudovaný byl v roce 2001. Vojáci si tenkrát nepřáli, aby se v těch místech stavělo. Když nám v roce 2005 předali kasárna, nedostali jsme od kabelů žádnou projektovou dokumentaci,“ komentuje možnou příčinu podivných jevů místostarosta. Své by podle něj mohl sehrát i meteorologický radar postavený na nedalekém kopci Praha.

Svůj názor na dění v záhadném domě má i šéf hostince U pily Roman Mikulík. „Možná za to můžou solární panely, které tu byly nedávno vybudovány. Ty jevy se totiž děly vždy v době, kdy svítilo slunce. Možná dochází k nějakému kontaktu s podzemními kabely,“ domnívá se hostinský a s ním i několik místních štamgastů. Ani v hospodě nikdo o žádných záhadných jevech v obci nikdy neslyšel. Nevěří ani tomu, že by šlo o výmysl.

Čarodějku vyhodili...

Tuto možnost naopak nevylučuje známá kartářka a vědma Ivana Regina Kupcová – Sádlová, která Strašice v uplynulých dnech navštívila. „Manžel mě přesvědčil, abych těm lidem pomohla, protože už 30 let vyvádím duchy a hledám anomálie u začarovaných domů. Tohle bylo pro mě navíc něco úplně nového. Když jsme tam s manželem přišli, viděli jsme na stolku u vchodu ohořelé zásuvky a v domě byl pán s paní a malým chlapcem,“ vzpomíná na návštěvu v domě kartářka. „První otázka zněla, z jakého jsme časopisu, a když jsme jim vysvětlili, že jsem jim přišla nezištně pomoct hlavně kvůli jejich dítěti, vyhodili nás. Byl tam se mnou i Jan Saavedra, léčitel s praxí u mexických šamanů, který tyto jevy dobře zná. Také jeho pomoc odmítli,“ dodává zklamaně. Tenkrát ji zarazilo, proč mají na oknech neporušené záclony, když v domě všechno hoří. „Navíc se kolem domu pokojně pásly ovce, což samo o sobě bylo divné. Ze zkušeností vím, že právě zvířata reagují na negativní síly útěkem, ale ovečky byly v pohodě,“ komentuje klidné chování zvířat čarodějka a kartářka. Sbalila si tedy své pomůcky, včetně magických zrcadel, a mrzí ji, že nemohla dům prohlédnout. Navíc majitelé domu údajně opakovaně odmítli vpustit dovnitř i hasiče, kteří na místo přijeli po ohlášení dalších vzplanutí. Proč? To prý nikdo netuší. Záhada tedy pokračuje.

6 hypotéz, co ohně způsobuje

- Ručníky i zásuvky někdo potřel samozápalnou směsí na jejíž výrobu jsou návody volně dostupné třeba na internetu.

- Mráčkovi si způsobují sami, v podezření je především jejich syn Jiří. Podobný případ, kdy dítě zapalovalo věci, se nedávno odehrál na Slovensku.

- Může za to nedávno vyhloubený výkop pro kanalizaci v těsné blízkosti domu. Mohl prý být narušený nějaký kabel.

- Mohou za to motory čerpadel sousední vodárny. Šetření ČEZu to ale neprokázalo.

- V sousedství je armádní prostor Brdy, způsobuje to jeho radioelektrické zařízení. Armáda popírá i možnost, že by v místě Strašic byly nezaznačené inženýrské sítě.

- Nedaleko je vybudovaný nový zdroj signálu digitální televize. České radiokomunikace však tuto možnost vylučují.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.