Zpěvačka Hanka Křížková (52) - Rakovina mi vzala děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zpěvačka Hanka Křížková (52) - Rakovina mi vzala děti!

Hanka Křížková dokázala rakovinu překonat i díky pozitivnímu myšlení.
Hanka Křížková dokázala rakovinu překonat i díky pozitivnímu myšlení. (Dalibor Puchta)

Energická, pořád usměvavá zpěvačka a herečka Hanka Křížková (52) si na vlastní kůži prožila, jaké je to bojovat s rakovinou. Přesto jedno z nejtěžších období svého života, které ji dokonce připravilo o možnost být matkou, bere dnes jako osudovou a nutnou součást života.

Hanka Křížková přišla na onemocnění děložního čípku náhodou. „Měla jsem bolesti, a to ve mně vzbudilo podezření, že něco není v pořádku. To se bohužel po testech potvrdilo. Na jednu stranu mě to uzemnilo, na druhou jsem si řekla, že já to musím být, kdo tu bitvu vyhraje,“ vzpomíná dnes žena se silnou postavou a velkým srdcem, která prošla řadou muzikálů a několikrát si zahrála i ve filmech.

Když lékaři zjistili, že jde skutečně o rakovinu, moc na vybranou neměla. Řekli jí, že operace bude nutná, pokud chce přežít, ale že to s sebou ponese další nepříjemnou věc. Pro každou ženu hodně bolestnou. „Dozvěděla jsem se, že už nikdy nebudu moct mít děti, protože byl nutný radikálnější zásah v těle,“ vzpomíná dnes nerada Křížková.

Život jí zachránili lékaři ve Vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Po chirurgickém zákroku následovala další léčba. I tu Hanka zvládla a jen se modlila, aby to vyšlo. Aby žila, když už musela podstoupit tuhle zkoušku. „Holt mi asi nebylo dáno mít všechno. Život jsem se naučila brát takový, jaký je, i když mne to jako ženu samozřejmě strašně trápilo a bolelo, řekla jsem si, že důležité je uzdravit se. Přehodnotila jsem také některé priority a dnes vím, co je v životě důležité,“ říká zpěvačka. „To dá každému člověku impuls ke změně životních hodnot, takže se třeba snažím vyhýbat zbytečným hádkám a taky nepříjemným lidem,“ říká.

Hanka Křížková dnes, kdy stále chodí na pravidelné kontroly, může říct, že tu mrchu zákeřnou – rakovinu – porazila. „Dneska dělám takovou psycholožku, která všem ženám radí, že nejdůležitější je prevence a při sebemenším podezření návštěva lékařů. Pro mě byla největší výhra v mém životě, že jsem to překonala. Jsem šťastná, že jsem to zvládla a že se na to přišlo relativně včas,“ myslí si tato optimistka tělem i duší, která kvůli onemocnění přestala i kouřit. A možná právě proto, že si prošla malým peklem a osud jí vzal možnost plnit roli matky, vzala to z druhé strany a už několik let pomáhá onkologicky nemocným dětem s lékařem Pavlem Bočkem a vozí je pravidelně k moři. Tam pro ně vymýšlejí různé hry, zábavu, jezdí na výlety, chodí se koupat, a Hanka má tak aspoň trochu dobrý pocit, že může nemocným dětem pomoct. Aspoň humorem, dobrou náladou a kamarádským přístupem. „To někdy dělá víc než klasická medicína,“ podotýká.

Největší oporou a motivací v době, kdy s onkologickým onemocněním bojovala, byla pro Hanku Křížkovou práce a její rodina. I když svého osudového muže stále ještě nepotkala, věří, že to nebude dlouho trvat. Zatím má ale úžasnou rodinu, včetně sourozenců a neteří, a pár skutečně dobrých kamarádů. „A ti jsou vždycky nablízku. Samozřejmě že člověk, který má dobré zázemí, rodinu, přátele a trochu pozitivní myšlení, to má v takových případech jednodušší. A hlavně je důležité nevzdávat se. Naděje je vždycky, a proto si pořád říkám, že naděje skutečně vždycky umírá poslední,“ dodává.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.