Obálky se zeleným pruhem jsou k ničemu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Obálky se zeleným pruhem jsou k ničemu

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 – V červnu prosazený »zlepšovák« ve formě obálek se zeleným pruhem prý vůbec nefunguje! Tyto obálky přitom obsahují soudní obsílky či další úřední dokumenty určené do rukou adresáta. Ministerstvo spravedlnosti je zavedlo proto, aby se lidé nemohli vymlouvat, že nedostali pozvání k soudu – mnozí se tak totiž vyhýbali spravedlnosti. Podle Lidových novin se na tom ale nic nezměnilo!

Kliknutím zvětšete

Nové obálky s sebou přinesly nové pravidlo: pokud pošťák nezastihne adresáta doma, zanechá mu výzvu k převzetí ve schránce – adresát má deset dní na to, aby si pro dopis došel na poštu. A i kdyby to neudělal, dopis se považuje za doručený. Jenže! Stává se, že pošťák zjistí, že dotyčný člověk změnil adresu či nevlastní poštovní schránku. Tehdy mu pravidla velí vylepit výzvu k převzetí na viditelné místo v domě, a právě tady je kámen úrazu. Podle Českého telekomunikačního úřadu by totiž šlo o hrubé porušení poštovního tajemství. A tak pošťáci raději obsílky vracejí soudům. A výsledek? Celá peripetie se zelenými obálkami, která měla všechno urychlit, je naprosto zbytečná a opakuje se ten samý problém, kvůli kterému se vlastně zákon zaváděl… Přitom ještě na konci června, kdy byly zelené obálky prosazeny, se ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová chlubila: „Justice loni za poštu zaplatila 465 milionů korun. Díky novému způsobu doručování ročně ušetříme 15 až 20 procent!“ Teď o tom mnozí pochybují…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.