Topit koťata? Týrání! A co dál je zakázáno? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Topit koťata? Týrání! A co dál je zakázáno?

Nechtěné koťátko můžete darovat nebo dát do útulku.
Nechtěné koťátko můžete darovat nebo dát do útulku. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Rok až dva roky vězení, deseti až statisícové pokuty – takové tresty ukládá zákon za týrání zvířat. Mnohdy přitom lidé ani netuší, že trestný čin nebo přestupek spáchali. Na vesnicích kdysi běžné uvazování psa k boudě, topení nechtěných koťat či štěňat, domácí zabijačka bez účasti odborníka, to vše je dnes považováno za týrání.

Rok až dva roky vězení, deseti až statisícové pokuty – takové tresty ukládá zákon za týrání zvířat. Mnohdy přitom lidé ani netuší, že trestný čin nebo přestupek spáchali. Na vesnicích kdysi běžné uvazování psa k boudě, topení nechtěných koťat či štěňat, domácí zabijačka bez účasti odborníka, to vše je dnes považováno za týrání.

  • Nechtěná koťata a štěňata
    Zákon zakazuje koťata, štěňata či jiná mláďata likvidovat topením, mlácením s nimi o zem či zahrabáváním zaživa do země. Trestné je i to, když nechtěné zvíře odnesete do lesa a necháte ho tam. Nejlepším řešením, nestojíteli o chov, je nechat kočku či fenku vykastrovat. Pokud se mláďata narodí a nikdo je nechce, můžete je dát do útulků. Vykoupí je i chovatelé plazů na krmení. Zvířata lze ale prodat jen dospělým osobám.
  • Pes u boudy
    Uvazování psa na krátký řetěz je týráním. Potřebujemeli psa zajistit, opatříme mu prostorný kotec. Pravidelně s ním však chodíme na procházky odpovídající jeho velikosti a temperamentu.
  • Domácí zabijačka
    Doma nelze porážet krávy, býky ani telata. Zabijačku prasete si uspořádat můžete, ale čuníka nesmíte zabít sami, to může jen řezník. Sami, bez pomoci odborníka, si můžete na pekáč připravit drůbež a králíka. Nesmíte jim ale způsobit nepřiměřené utrpení.
  • Vykrmování
    Krmíte-li, byť s láskou, pejska nebo kočku tak, že se sotva valí, i to je týrání. Překrmovat nelze ani prase. Trest by hrozil i hospodyňkám, které by se rozhodly, že si násilně »šlejškami« vykrmí husu nebo kachnu.
  • Kupírování uší
    Pokud chirurgickou úpravu uší, kterou může provést pouze veterinář, nevyžaduje zdravotní stav zvířete, pak je jejich úprava podle zákona týráním.
  • Krmení živými zvířaty
    Krmit živými zvířaty, např. myšmi, potkany, kuřaty, zákon povoluje jen u zvířat, u nichž je živá potrava nutná z biologických důvodů. Např. někteří ještěři by mrtvou potravu nežrali. Zákon nezakazuje krmit koťaty a štěňaty. Je to ale neetické.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.