Kšefty doktorů s léky a farmaceutickými firmami: 1 pacient, 250 Kč na ruku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kšefty doktorů s léky a farmaceutickými firmami: 1 pacient, 250 Kč na ruku!

Kožní lékařka Eliška Jugová nemá problém si říct o úplatek a »namastit« si kapsu na svých pacientech.
Kožní lékařka Eliška Jugová nemá problém si říct o úplatek a »namastit« si kapsu na svých pacientech. (Aha! – Martin Přibyl, reprofoto Česká televize)

5:00 (wer) – Věříte lékařům, že vždy předepíší jen ten nejúčinnější a nejlevnější lék? Určitě se i takoví najdou. Česká televize však odhalila, jak jsou doktoři úplatní a pacientům dávají pouze léky, jejichž výrobci jim dají do kapsy prachy. A ne malé. Konkurenční – stejně účinné a levnější medikamenty – neordinují. Nic z toho přece nemají... Kožní lékařka Eliška Jugová z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně za každého pacienta, jemuž nasadila preparát Lamisil na kožní plísně, účtovala výrobci léku 250 korun. Měsíčně si přišla na desetitisíce. Sama to potvrdila »dealerce« farmaceutické firmy – tu si ovšem zahrála novinářka a rozhovor si natočila skrytou kamerou. Jak se tedy s Lamisilem kšeftuje?

Patnáct let černých příjmů

Novinářka navštívila Jugovou v ordinaci, představila se jako dealerka firmy Novartis a žádala ji, aby předepisovala jejich lék Lamisil. „Já jsem byla motivovaná léta. Patnáct let. Za pacienta jsem dostávala 250 korun,“ popisovala Jugová spolupráci s Novartisem. Tu nakonec přerušila, protože skutečná dealerka Novartisu se zachovala »velmi sprostě«, přestala lékařce peníze dávat a »ještě mi dluží 10 tisíc«.

Každý měsíc 10 tisíc

Každý měsíc dostávala deset tisíc korun: »každý měsíc pravidelně na hotovosti do ruky«. Dokonce musela vymyslet, jak obejít nemocniční sys-tém. Měla totiž nařízeno předepiso-vat stejný a levnější konkurenční lék Terbinafin. Pacientům proto radila, ať místo něj v lékárně žádají Lamisil.

Brala z obou stran

Ze slov Jugové vyplývá, že provize brala i od farmaceutické firmy Actavis, dodávající konkurenční Terbinafin. »Já se obávám, že už jsem s tím Terbinafinem docela spjatá, že já do toho nepůjdu znova. Leda bych to udělala nějak napůl, ale zvažte, jestli máte ty možnosti tak, jak to bylo.« Na druhé schůzce souhlasí. »Ze začátku musím trošičku napůl, abych je vyšachovala (myšleno konkurenci s lékem Terbinafin, pozn. red.).« I tak ale slibuje sehnat až padesát nových pacientů za měsíc (znamenalo by to pro ni zisk 12 500 Kč).

Chtěla jen hotovost

Nakonec ještě prozradila, že firma Actavis ji nedává peníze v hotovosti, a to se jí nelíbí. »Oni mi to nedávají na ruku, oni mně dají, třeba že dcera si koupí notebook a oni to proplatí. Sedmnáct tisíc. Jestli můžete na ruku, tak přejdu na vás,“ říká v záznamu doktorka Jugová a zajímá se, zda může počítat alespoň s 5000 Kč měsíčně.

VERDIKT – OKAMŽITÝ VYHAZOV

Doktorka Jugová byla poté, co se o jejích praktikách dozvěděl ředitel nemocnice Petr Koška, okamžitě propuštěna. Léčit však může dál, nijak se neprovinila. „Je to stejné, jako když jakýkoli obchodník bere provizi za to, že odebere zboží té a té firmy,“ řekl Milan Kubek, prezident České lékařské komory Hospodářským novinám.

Co je to za léky?

Lamisil

● Výrobce Novartis.● Používá se zejména k léčně plísní na rukou a nohou.● Pojišťovna proplácí za 28 tablet 859 Kč.● Doplatek v lékárně je 72 Kč.

Terbinafin Actavis

● Výrobce: Actavis● Má stejnou účinnou látku jako Lamisil, je určený ke stejné léčbě.● Pojišťovna proplácí za 28 tablet 859 Kč.● V lékárně se za něj nedoplácí.

Je to tak i jinde

Odborníci přiznávají, že podobně »nekšeftařila« jen Jugová. Záměna léčiva obdobným preparátem jiné firmy může přitom mít následky na zdraví pacientů. „V takovém léku jsou totiž odlišné přídavné látky. Ty každý pacient snáší jinak a existuje riziko alergií,“ říká Milan Kubek.

Musíte léky užívat?

Ještě horší jsou případy, kdy pacient léky užívat nemusí a lékař mu je předepíše jen proto, aby měl provizi. „Když vás bolí kolena, často by to spravila jen rada lékaře, abyste si odpočinuli. Ale když se vás zmocní ekonomicky motivovaní lékaři a farmaceuti, hned nasadí léky a je z vás pacient,“ upozornil v Hospodářských novinách lékař Jan Hnízdil, který na nezákonné praktiky lékařů a farmaceutických firem dlouhodobě poukazuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.