Začaly se rojit včely - Jediné bodnutí může i zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Začaly se rojit včely - Jediné bodnutí může i zabít!

Včelí roj už likvidovali pražští hasiči u Národního muzea. Celý nasáli do speciálního vysavače.
Včelí roj už likvidovali pražští hasiči u Národního muzea. Celý nasáli do speciálního vysavače. (pro Aha! – Radek Krahulík, ara)

PRAHA – Jen co se po minulém týdnu, kdy byla doslova pekelná »kosa«, udělalo tepleji, začaly se rojit včely! Zvlášť opatrní by nyní měli být alergici. I jen jediné bodnutí vosou, včelou nebo sršněm je může stát život! Zdravému člověku se po něm vytvoří nateklý pupenec, který svědí, pálí a bolí.

„U alergika bodnutí nastartuje těžko odhadnutelnou alergickou reakci, která může skončit i smrtí,“ upozorňuje Tereza Janečková ze středočeské záchranky.

S přivoláním lékařské pomoci by neměli otálet ani ti, kteří dostali žihadlo do krku nebo úst. „K lékaři patří i dítě, které bodl sršeň,“ upozorňuje Janečková.

Lékaři odhadují, že alergií na hmyzí bodnutí trpí asi 10 procent Čechů. „Nejčastější je alergická reakce po bodnutí vosou a včelou. Méně častá je reakce na sršně,“ říká lékař Jan Kadleček.

Zajímavosti o včelím žihadle
■ Zdravý člověk snese 200 včelích žihadel.
■ Smrtelná dávka včelího jedu představuje asi 2,8 mg/kg váhy, pro 70 kg vážícího člověka-nealergika to je asi 700 žihadel.
■ Včela po bodnutí umírá, protože není, na rozdíl od vosy, schopna vytáhnout žihadlo z rány.
■ Jednou ze složek včelího jedu je i kyselina mravenčí.
■ U zdravého jedince se po včelím bodnutí mohou vyskytnout i celkové obtíže – kopřivka, nevolnost, zvracení, závratě, zhoršené dýchání a polykání, zmatenost.
■ Včelí jed je silnější na jaře, kdy je dostatek pylu.
■ Včelí jed se používá i při léčbě – například u revmatoidní artritidy nebo u migrén.
■ Včelí jed je silnější než sršní, ti mohou ale bodnout víckrát.

Kliknutím zvětšete

Proč se včely rojí?

Rojení je způsob množení. V určitém okamžiku začne být včelám úl malý. Včelí královna naklade poslední vajíčka, z nichž jedno včely vyberou, a jakmile se z něj vylíhne larva, dávají jí nadbytek nejkvalitnější potravy (mateří kašičky) – tak se z ní stane nová královna. Zároveň přestávají starou matku krmit, aby se stala letuschopnou. Když se larva budoucí matky »zavíčkuje«, rozdělí se včely na polovinu a jedna opustí úl. A protože je matka špatný letec, usadí se v blízkosti úlu a ostatní včely kolem ní vytvoří roj. Včelky pátračky se pak vydávají do okolí pátrat po novém úlu, kam by mohly přesídlit. Roj může na místě vydržet několik hodin, ale i dva dny.

Co dělat, když vás bodne včela nebo vosa

  1. Nejdůležitější je žihadlo odstranit.
    Nejlépe se vyškrábne nehtem, hranou kreditní karty nebo tupou stranou nože – přejeďte jimi mírným tlakem těsně pod háčkem žihadla a to se vytlačí bez porušení jedového váčku u jeho kořene.
  2. Nejste alergik?
    Normální otok není větší než 2 až 5 centimetrů. Postižené místo stačí potřít cibulí nebo octem a přiložit ledový obklad. Podle odborníků můžete užít i tabletku, která snižuje přecitlivělost na bodnutí, např. Fenistil, Zodac, Alerid, Dithiaden.
  3. Jste alergik?
    Pokud máte u sebe léky na alergii, vždy je užijte a přivolejte lékaře.
  4. První pomoc.
    Pokud někdo ve vašem okolí dostal žihadlo a objevila se u něj alergická reakce, volejte lékaře. „Před příjezdem sanity je třeba uvést pacienta do klidu, nepokládat, ale nechat ho sedět ve stínu, lépe se mu tak dýchá,“ radí Tereza Janečková. Otok dutiny ústní, krku a hrtanu po bodnutí zmírní podle ní cucání ledu nebo zmrzliny.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.