Poslanecký návrh: Nižší daně pro živnostníky - Ušetří desetitisíce lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poslanecký návrh: Nižší daně pro živnostníky - Ušetří desetitisíce lidí!

PRAHA (vak) – Drobní živnostníci by už brzy mohli ušetřit desetitisíce korun na daních. Počítá s tím návrh poslance ODS Michala Doktora. Ten chce, aby vzrostly tzv. výdajové paušály, pomocí kterých si živnostníci snižují daně.


Pro Doktorův návrh, který půjde příští týden do Sněmovny, by nyní hlasovali i lidovci, socialisté a komunisté. Schválen by tak mohl být ještě před říjnovými volbami.

„Chceme snížit náklady na podnikání, zjednodušit ho,“ vysvětlil Doktor. Výdajové paušály používají drobní živnostníci místo vedení účetnictví. Jsou ale vhodné jen pro ty, kteří mají nízké náklady na podnikání. Poplatník pak nemusí sledovat skutečně vynaložené výdaje na podnikání, ale uplatní si v daňovém přiznání jako výdaj určité procento z příjmů ve výši stanovené zákonem. V závislosti na druhu příjmů se pohybuje výše výdajového paušálu od 30 do 80 %. U soukromých řemeslníků (zedník, truhlář) by se paušál zvýšil z 60 na 80 %, u svobodných povolání (lékař, advokát, tlumočník) ze 40 na 60 % a ostatní živnostníci by si mohli z daní místo dnešních 50 odečíst 60 % ze svých příjmů. Částky, které si dnes při placení daní odečítají soukromí zemědělci (80 %) a pronajímatelé bytů (30 %), by zůstaly stejné. Živnostníci si budou moci snížit daně už za rok 2009. Stát by přišel zhruba o 100 milionů Kč.

Nižší DPH pro restaurace a kadeřnictví

Poslanci včera schválili v prvním čtení návrh na trvalé přeřazení některých služeb s vysokým podílem lidské práce do nižší, devítiprocentní sazby DPH. V budoucnu bychom tak měli ušetřit například v restauraci či kadeřnictví. Základní sazba DPH činí 19 procent a přeřazení do nižší sazby má pomoci udržet zaměstnanost v těchto oborech ohrožených krizí. Nedá se očekávat, že by restauratéři či kadeřnice služby zlevnili.


13.6.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.