Tragédie airbusu A330 potvrzena: Našly se trosky - Nikdo nepřežil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tragédie airbusu A330 potvrzena: Našly se trosky - Nikdo nepřežil!

RIO DE JANEIRO (kat, pk) – Na palubě francouzského airbusu A330 nikdo z 228 lidí nepřežil. Včera se to definitivně potvrdilo. V úterý odpoledne po více než 24hodinovém pátrání brazilské letectvo narazilo v Atlantickém oceánu na kovové trosky zmizelého letadla Air France, mezi nimiž byly i sedačky z letadla.


Mrtví Slováci? Jsou čtyři!

Trosky plavaly 650 km od pobřeží Brazílie.

Za nejpravděpodobnější příčinu katastrofy úřady označily zásah blesku do letadla. Odborníci to ale popírají. Zásah bleskem prý může způsobit jen malé potíže. Stejně tak turbulence... Existují i spekulace, že by se mohlo jednat o teroristický útok.

Naděje, že někdo z cestujících havárii přežil, byla od začátku prakticky nulová. I přesto někteří až do včerejšího odpoledne stále doufali. Např. Britka Patricia Coakley byla stále přesvědčena, že její muž Arthur, který letadlem letěl, žije. Manželovi totiž volala na mobil, který měl u sebe. Přístroj nikdo nezvedal, nicméně stále zvonil. Asi šlo ale jen o chybu mobilního operátora, nebo prostě muž telefon ztratil na letišti v Rio de Janeiru.

Čtyři mrtví jsou ze Slovenska – tři cestující a letuška (ta už ale měla francouzské občanství). „Ve středu se v Paříži bude konat zádušní mše za oběti. Pokud rodiny projeví zájem, je ministerstvo připraveno uhradit jejich cestu,“ řekl tiskový mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda. Podle slovenského deníku Nový čas jsou dva ze čtyř mrtvých Slováků z obce Kozárovce u města Levice. Jedním je prý bývalý starosta obce Daniel Benčať. Druhou obětí je podnikatel Michal Hudec, Benčaťův soused.

V letadle byli i vysocí představitelé firmy Michelin, šéf metalurgické společnosti ThyssenKrupp CSA Erich Heine a také 26letý princ Pedro Luis, potomek posledního brazilského císaře Pedra II.

Záhada: Proč nefungoval radiomaják?

PRAHA – Jak je možné, že jedno z nejmodernějších letadel světa jen tak zmizí? Je přece vybaveno »nezničitelným« radiomajákem, který – pokud letadlo havaruje – začne vysílat každých 50 sekund signály! Radiomaják se nepoškodí, ani když letadlo spadne na zem a začne hořet. Spadneli ale hluboko do moře, voda může signály radiomajáku utlumit natolik, že se nedostanou k družicím. Stroj pak nelze lokalizovat.


3.6.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.