Prasečí chřipka: V Česku 19 podezření! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Prasečí chřipka: V Česku 19 podezření!

Letadla z Mexika procházejí na všech letištích dezinfekcí.
Letadla z Mexika procházejí na všech letištích dezinfekcí. (: ČTK)

PRAHA – Dalších devatenáct podezření na nákazu prasečí chřipkou prošetřují čeští odborníci. Šest pacientů jsou cestující, kteří se v neděli vrátili z Mexika. U muže, který musel být kvůli horečce hned po příletu z mexického Cancúnu hospitalizován v nemocnici na Bulovce, se onemocnění nepotvrdilo.


„U pacienta, který k nám dorazil z mexického Cancúnu, byly výsledky potvrzeny jako negativní,“ řekla primářka infekčního oddělení nemocnice na Bulovce Hana Roháčová.

V neděli se z Mexika vrátily více než dvě stovky turistů. Z 213 lidí byl jeden s teplotou odeslán na kliniku infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Bulovka, dalších šest cestujících musí zůstat v domácí karanténě.

Národní referenční laboratoř hlásí každý den ráno ministerstvu příjem vzorků a počet pacientů s klinickou diagnózou.

Jak probíhá vyšetření na prasečí chřipku?

● Stěry z nosní a krční sliznice pacienta.
● Prověření části vzorků speciálním molekulárněbiologickým testem.
● Další část vzorku se uchovává při minus 80 °C pro případ, že by bylo nutné test zopakovat.
● Sledování pacienta a symptomů chřipky (hl. horečky).

Rychlý diagnostický test laboratoř použít nemůže, neboť je vytvořen pro zkoumání lidského viru chřipky. V případě zmutovaného viru by mohl test dávat falešně pozitivní výsledky. Laboratoř proto získala od Světové zdravotnické organizace (WHO) diagnostický test na zmutovaný kmen takzvané prasečí chřipky, vzniklý spojením lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Mexická chřipka dosud prokazatelně postihla 985 lidí z dvaceti zemí a způsobila smrt 26 z nich. V samotném Mexiku stoupl počet nemocných na 590 a počet obětí na životech na 25. Mexické úřady přesto hovoří o postupné stabilizaci situace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.