Tři mrtví na Valašské rallye: Řidič vozu odjel z republiky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Tři mrtví na Valašské rallye: Řidič vozu odjel z republiky!

Na fotografii těsně před nehodou je jasně patrné, že muž s oběma dětmi stojí na nebezpečném místě. Podle pořadatelů tam neměli co dělat.
Na fotografii těsně před nehodou je jasně patrné, že muž s oběma dětmi stojí na nebezpečném místě. Podle pořadatelů tam neměli co dělat. (pro Aha! – Dan Rozkol, ara)

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Tragická nehoda, při níž přišli o život dva chlapci (†13 a †14) a jeden muž (†38) z Kopřivnice, pobouřila českou veřejnost. Jak jsme informovali v Nedělním Aha!, zemřelo v Česku za posledních 7 let při.


Policie nikoho neobvinila

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Tragická nehoda, při níž přišli o život dva chlapci (†13 a †14) a jeden muž (†38) z Kopřivnice, pobouřila českou veřejnost. Jak jsme informovali v Nedělním Aha!, zemřelo v Česku za posledních 7 let při automobilových závodech už 9 diváků (včetně dětí) a více než 25 jich bylo vážně zraněno.

V sobotu vyletěl slovenský řidič Lukáš Lapdavský (21) v kotrmelcích z dráhy a smetl otce se synem a jeho kamaráda. Podle svědků po nárazu těla všech tří obětí letěla až 30 metrů a vůz jim měl dokonce odtrhat končetiny od těl! Policie stále nehodu vyšetřuje, nikdo ale zatím není obviněn.

Kliknutím zvětšeteSlovenská posádka bratrů Lapdavských se svým vozem Mitsubishi Lancer Evo IX v úvodní rychlostní zkoušce dostala smyk a v zatáčce vyletěla z dráhy. Vůz smetl diváky, přivolaný lékař u nich už jen konstatoval smrt. Kliknutím zvětšeteZávodníky odvezla sanitka do nemocnice v Novém Jičíně. Ti se po vyšetření nechali propustit na revers a okamžitě odcestovali na Slovensko. Z fotografie, která už včera obletěla Česko, je zřejmé, že muž a obě děti stáli na velmi nebezpečném místě, kde rozhodně neměli co dělat! Rozhořela se tak diskuse o tom, jak je možné, že je tam organizátoři nechali stát. „Za jejich smrt můžou pořadatelé, místo aby kontrolovali trať a diváky, kouřili na kopci a koukali na auta. Kdyby dělali svou práci, nemusel nikdo umřít,“ píše na internetu člověk, Kliknutím zvětšetekterý se měl jako divák závodů také zúčastnit.

Jenže pořadatelé jakoukoliv vinu odmítají a od tragédie se po ukončení soutěže distancovali. Trať byla prý zkontrolována před zahájením rallye. Podle prohlášení organizátorů prostě oběti stáli tam, kde neměli co dělat. „To nejhorší, co mohli udělat, je stát na vnější straně zatáčky pod úrovní vozovky. Naproti tomu místu byla vyznačena zóna v bezpečné vzdálenosti od cesty a na vyvýšeném místě,“ řekl agentuře Mediafax zástupce Federace automobilového sportu při autoklubu ČR Josef Pátl. Otázkou zůstává, zda při zajišťování bezpečnosti automobilového závodu lze spoléhat na diváckou ukázněnost a znalost možných rizik. Policie nehodu vyšetřuje jako ublížení na zdraví s následkem smrti. Nikdo zatím nebyl obviněn.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.