Víte,, kolik bere váš lékař? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Víte,, kolik bere váš lékař?

Platy českých lékařů stále zaostávají za těmi ze západní Evropy.
Platy českých lékařů stále zaostávají za těmi ze západní Evropy. (Profimedia.cz)

PRAHA – Víte, kolik bere váš zubař? Nápovědou vám může být to, že hejtman David Rath (ČSSD) shání pro svůj kraj stomatology a nabízí jim stotisícové platy.

Velký přehled platů zdravotníků

Dětský doktor – až 60 000 Kč
Soukromý gynekolog – až 95 000 Kč

Jenže na kolik si měsíčně přijde dětský lékař, vaše obvodní gynekoložka nebo například urolog? Podívejte se na přehled měsíčních platů nejrůznějších lékařských profesí.

Jde o průměrné hrubé mzdy lékařů včetně příplatků za noční a víkendové služby nebo vedení oddělení. Výrazné rozdíly jsou u praktických lékařů způsobeny například velikostí obvodu a počtem registrovaných pacientů a také tím, zda slouží pohotovostní služby. Plat lékařů v nemocnici zase ovlivňuje délka praxe, dosažené vzdělání, velikost nemocnice apod.

Jak se počítá plat praktického lékaře?
  • Praktický lékař bere od zdravotní pojišťovny měsíčně paušál za každého registrovaného pacienta (tedy i když pacienta konkrétní měsíc neošetří). Tzv. kapitační platba je průměrně 47 Kč za pacienta (49 Kč v případě, že lékař ordinuje alespoň jednou týdně do 18 hodin).
    Příklad: Lékař má registrovaných 1500 pacientů - 1500 x 47 Kč = 70 500 Kč
  • Lékař dále zdravotní pojišťovně účtuje tzv. výkony mimo kapitaci. Jde například o výpis z dokumentace pacienta, návštěvu u pacienta. Tyto výkony jsou ohodnoceny body, za každý dostává 1,05 Kč.
    Příklad: Úhrada výkonů mimo kapitaci - Měsíčně průměrně 15 000 Kč
  • Příjem má i z vyšetření, které si pacient hradí sám. Například z vyšetření na řidičský průkaz.
    Příklad: Platby od pacientů - Měsíčně průměrně 10 000 Kč
  • Lékař má profit i z regulačních třicetikorunových poplatků – jen v případě, že pacienta vyšetřuje. Neplatí se za preventivní prohlídku.
    Příklad: Regulační poplatky Měsíčně průměrně 12 000 Kč

Příklad: CELKOVÝ PŘÍJEM ORDINACE LÉKAŘE: 107 500 Kč
Z této částky musí lékař platit pronájem ordinace, energie (topení, elektřinu, plyn), plat sestry, úklid ordinace, nákup materiálu (stříkačky, rukavice, dezinfekční roztoky, obvazy ap.), leasing na vyšetřovací přístroje (např. EKG). Teprve částka, která po odečtení těchto nákladů zbude, může být považována za hrubý plat lékaře.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.