TAJNÁ KONTROLA V RESTAURACI! Přesně takhle probíhá...

PRAHA – Před několika dny objevili kontroloři v restauraci v Hradci Králové desítky kilogramů dva měsíce prošlého masa. Nejde přitom o nijak neobvyklý případ. Takto končí mnohé restaurace. I vám zavřeli vaši oblíbenou hospůdku? Důvodem může být návštěva utajených agentů České obchodní inspekce.
Hospodu mohou »popravit« inspektoři!
U vedlejšího stolu totiž mohou klidně sedět inspektoři a až do chvíle zaplacení účtu o nich nemusíte vůbec vědět. Ale pak to začne! Prohlídky, kontroly, měření a ve většině případů i mastné pokuty pro majitele restaurace. Deník Aha! vám představuje obvyklé inspektorské »kolečko«.
UTAJENÝ VSTUP
Kontrolor vstoupí do provozovny veřejného stravování a chová se jako obyčejný zákazník. Vystupuje inkognito, tedy v utajení. Ještě před vstupem zkontroluje na dveřích jméno, IČO a provozní dobu.
OBJEDNÁNÍ A PLACENÍ
Inspekce se usadí, objedná si jídlo a nápoj a požádá o okamžité zaplacení. Při placení zkontroluje, zda účet odpovídá objednávce. Poté prozradí svou identitu a začne s oficiální kontrolou.
LÍSTEK A CENY
Kontrolor si prohlédne jídelní a nápojový lístek a ověří, jestli majitel neuvádí jiné ceny pro tuzemské zákazníky a pro zahraniční turisty. A zda jsou řádně uvedeny ceny u všech služeb, které daný podnik nabízí. Třeba za ubrousky, dochucovadla nebo couvert.
HYGIENA V KUCHYNI
Ke kontrole inspekce patří i hygienické podmínky. Nejdůležitější je jejich úroveň v kuchyni, kde se jídla připravují. Všímá si též, jestli kuchaři používají rukavice, pravidelně si myjí ruce, nosí ochranné oblečení a pokrývku hlavy.
VÁŽENÍ A MĚŘENÍ
Inspektor si nechá ověřit, jestli je v pořádku deklarované množství pokrmu a zda nejsou nápoje »pod míru«. Současně také zkontroluje, zda v podniku používají úředně ověřená měřidla jako váhy, odměrky a další.
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
Pro skladování potravin by v restauracích s širší nabídkou jídel měla být určena samostatná místnost, kde je přizpůsobena teplota. Důležité je, aby zde nebyly uskladněny shnilé potraviny nebo prošlé suroviny.
ČISTOTA NA WC
Obvykle nejméně příjemná část inspekce je kontrola čistoty na toaletách. Podle jejich úrovně dokonce mnozí zákazníci hodnotí celkovou úroveň restaurace. I zde nemá být nepořádek, plíseň a zápach.
ZÁZEMÍ PERSONÁLU
Součástí kontroly je i prostředí v zázemí. Zaměstnanci restaurace by měli mít svou místnost, kde si nechávají věci a převlékají se. To by se rozhodně nemělo dít v kuchyni nebo v místnosti s potravinami.
HLODAVCI
Ověření čistoty se nevyhne ani úklidová místnost. Pokud je v blízkosti kuchyně, hrozí reálné nebezpečí přítomnosti nežádoucích hlodavců. Ti umějí nadělat pořádnou paseku!
UPOZORNĚNÍ
Velmi důležitá je přítomnost tabulky s upozorněním, že mladistvým se na tomto místě neprodávají alkoholické nápoje ani cigarety. Tabulka by měla být vystavena na baru na viditelném místě.
Co všechno lze najít v restauraci:
PRAHA (kpi) – Že po čase zjistíte, že vám ve vaší oblíbené restauraci podávali zkažené maso? I to je možné. Nejde totiž o nijak neobvyklý případ. Restauratéři si s předpisy často hlavu nelámou... Tak co třeba kontroloři všechno objevili?
> Šok čekal na hygieniky v Plzni, kde na ně z mrazáku egyptské restaurace vykoukla celá hlava ovce.
> Ve stejném městě se zase v ryze českém podniku prodával knedlík s nedopalkem cigarety.
> V Železné Rudě padala do připravovaného jídla plíseň z olezlých zdí.
> V roce 2002 objevili na Chrudimsku kontroloři v mrazáku vedle připravených jídel srolovanou kančí kůži. Provozovatel si ji tam schoval, když koupil divočáka od pytláků.
> V Chebu zase ještě loni podávali ve vietnamském bistru krevety, jimž prošla doba trvanlivosti v roce 2005.