Chytré auto pro policisty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Chytré auto pro policisty

 (Aha! – Martin Přibyl)

PRAHA – Funkci pojízdných služeben budou již na konci roku plnit nové policejní octavie. Součástí jejich výbavy totiž bude kromě kamer, které budou sledovat veškeré dění před autem i za ním a také na zadních sedačkách vozu, například i počítač a tiskárna.


Z rozhovorů s pachateli pak budou moci policisté pořídit i zvukový záznam, obrazy z kamer (například požáru či rozvodněné řeky) se budou bezdrátově přenášet na dispečink integrovaného záchranného systému. Celkem má mít policie takových aut 1700 a za jejich vybavení zaplatí 300 milionů korun.

MÍSTO SPOLUJEZDCE
Kliknutím zvětšetePočítač s dotykovým displejem obsahuje i systém GPS, který na dispečink odesílá polohu vozu a policisté díky němu budou navigováni k cíli. U zpětného zrcátka na čelním skle jsou dvě kamery

KUFR
Část z objemu zavazadlového prostoru zaujímá tiskárna a pevný disk. Ten je jakousi černou skříňkou. Je nerozbitný, kromě pověřených osob s ním nikdo nemůže manipulovat a vejde se do něho 90 dní záznamu z kamer.

Policie: Další nákup

Kliknutím zvětšetePRAHA – Dva druhy aut – modely Škoda Octavia a VW Passat - nakoupilo v posledních měsících Policejní prezidium. Teď se chystá nové výběrové řízení na koupi sedmi stovek dalších osobních aut. V rozhovoru pro Lidové noviny o tom informoval policejní prezident Oldřich Martinů. Má jít o auta v civilním provedení a bude je využívat kriminální policie. Cena takové zakázky by se podle odhadu deníku Aha! mohla pohybovat v rozmezí 200 – 300 milionů Kč. Ani tím ovšem policejní nákupy aut nekončí. Během dalších dvou let totiž hodlají obměnit všech svých 3800 aut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.