V Česku je nový jedovatý pavouk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V Česku je nový jedovatý pavouk!

Samec má výstražné černočervené zbarvení na zadečku. Žije v podzemních norách.
Samec má výstražné černočervené zbarvení na zadečku. Žije v podzemních norách.

PRAHA – Stepní porosty na jižní Moravě obývá nově objevený druh pavouka! Jde o jednoho z největších a nejjedovatějších pavouků ve střední Evropě. Stepník moravský dorůstá do velikosti dvou centimetrů a jeho kousnutí způsobuje několikahodinovou horečku a bolesti hlavy.


Unikátní objev

● Jeho kousnutí způsobuje horečky a bolesti hlavy

Pavouka objevil po osmi letech bádání vědec Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze. „Tenhle pavouk mě naštěstí nekousl, ale kously mě menší druhy stepníků. Je to nepříjemné, rána silně bolí a jed zasáhne celé tělo. Kliknutím zvětšeteU těchto pavouků ale koušou jen samičky a ty jsou stále ukryté v noře,“ vysvětlil Řezáč. Najít pavouka proto nebylo jednoduché. „Ven z nor vylézají jen samečci, když se chtějí rozmnožovat, což je období dlouhé jen dva týdny,“ popsal Řezáč. Vědec na pavouky narazil v Pálavě u Mikulova, v oblasti Bzeneckých písků a na kopci Květnice u Tišnova. Zajímavostí u tohoto druhu je i to, že mláďata jsou velmi dravá a první potravou je pro ně jejich vlastní matka!


Autor: (lt)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.