Bruslaři, pozor! Pod led spadlo 20 lidí - Jeden nepřežil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Bruslaři, pozor! Pod led spadlo 20 lidí - Jeden nepřežil

PRAHA – Chcete si zabruslit, nebo si jen třeba zkrátit cestu přes zamrzlý rybník či řeku? Než na led vstoupíte, předem byste si měli vyzkoušet, jak je pevný. Obvykle stačí již tloušťka kolem sedmi centimetrů, aby unesla člověka.


Za poslední dny však na tenký led doplatilo už 20 lidí, jeden nepřežil.

■ V pátek bylo nalezeno tělo muže (✝40), který se ve čtvrtek utopil ve Staňkovském rybníce na Jindřicho-hradecku. Šel si rekreačně zabruslit, neodhadl ale tloušťku ledu a skončil pod ledovou hladinou.
■ Na ploše Staňskovského rybníka ještě týž den zachránili hasiči dva lidi. Podle záchranářů měli nešťastníci, kteří se propadli ledem, obrovskou »kliku«, že to bylo jen několik stovek metrů od místa, kde probíhala záchranná akce.
■ Muž (50), jenž se propadl pod led na jezeře v Poděbradech, byl pod vodou asi deset minut. Po příjezdu lékaře nejevil známky života, ale záchranářům se podařilo obnovit jeho základní životní funkce.
■ Ve Lhotě u Brandýsa nad Labem spadli do vody dva muži. Jeden z nich byl ve vodě asi 20 minut a byl podchlazený. Oba skončili v nemocnici. Při jejich vyprošťování spadli do vody i dva hasiči.
■ Dva bruslaři se také propadli na ploše rybníka Linda poblíž Hluboké u Borovan. Jednoho z nich museli vytahovat hasiči, druhý vylezl z ledové vody sám.
■ Na Velkém boleveckém rybníku v Plzni se propadl led pod čtyřmi lidmi. Otec s patnáctiletým synem skončili podchlazení v nemocnici. Dvě ženy se na břeh dostaly samy.
■ Asi hodinu po první události vyjížděli hasiči a záchranáři na místo znovu. Tentokrát se topili dva lidé zhruba 50 metrů od břehu. Hasiči je vytáhli a předali do péče záchranářů.
Kliknutím zvětšete■ Hasiči tahali dva bruslaře také z Opatovického rybníka u Třeboně. Rovněž oni skončili v rukou záchranářů.
■ Včera odpoledne dva lidé skončili v rybníku Svět v Třeboni. Jeden jel na kole a propadl se ledem, druhý ho zachraňoval. Oba skončili v nemocnici.

Na tohle pozor

> Tloušťku ledu můžete otestovat například pomocí kamenu. Měl by být velký a měli byste ho dokázat vyhodit do výšky a nechat dopadnout na led. Pokud se led neproboří, je velká šance, že se na něm nepropadnete ani vy.
> Při bruslení vás nemusí znepokojovat zvonivé práskavé zvuky. To je normální »práce« ledu na velkých plochách. Naopak tiché popraskávání a prasklinky šířící se od stopy brusle znamenají, že by vás co nevidět mohl potkat pád do vody.

Naměřili minus dvacet

Minus 20,2 stupně Celsia naměřili včera ráno meteorologové na Horské Kvildě na Šumavě. Dnes budou mrazy menší – maximálně do minus deseti stupňů, zato ovšem napadne sníh. Vrstva sněhu dosáhne 5–15 centimetrů, na horách bude sněžení ještě vydatnější. Budou se tvořit sněhové jazyky a místy i závěje. Sněžit bude ještě v pondělí, poté se v úterý a ve středu opět vyjasní a v noci budou opět až dvacetistupňové mrazy.


Autor: (rc)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.