Zpěvačka Průchová (†79) - Sbohem, královno jazzu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zpěvačka Průchová (†79) - Sbohem, královno jazzu

PRAHA – Mohutný aplaus vyprovodil jazzovou legendu Vlastu Průchovou (†79) na její poslední cestě ve velké síni krematoria v pražských Strašnicích. Z kolegů zpěváků se přišli rozloučit Laďa Kerndl s dcerou Terezou, Jitka Zelenková nebo Václav Neckář.

Prezidenta Václava Klause, který poslal věnec, tu zastupoval jeho mluvčí Petr Hájek. Průchové syn, zámožný hudebník Jan Hammer, z Ameriky nedorazil. Je po několika infarktech a lékaři mu prý zakázali cestovat.

Pondělí, 15.30. Do brány strašnického krematoria vcházejí první lidé, kteří se chtějí rozloučit s jazzovou legendou Vlastou Průchovou-Hammerovou. Ta zemřela předminulý pátek po dlouhé nemoci v motolské nemocnici. V 16.00 je smuteční síň už zaplněna téměř dvěma sty lidmi. Ti za zvuku její nesmrtelné hudby vstávají se skloněnou hlavou ze židlí, aby vzdali hold výjimečné zpěvačce, kterou Průchová byla.

„První dáma českého jazzu Vlasta Průchová léčila lidi svou hudbou. Dokázala potěšit lidská srdce,“ zaznělo v průběhu zhruba půlhodinového obřadu. V tu chvíli už v prvních řadách plakali nejen rodinní příslušníci, ale také zpěvaččini bývalí kolegové a známí. Nechyběli jazzoví zpěváci Jana Koubková a Laďa Kerndl, který přišel s dcerou Terezou i manželkou Miladou. „S Vlastou jsem se znal od doby, kdy jsem se vrátil začátkem devadesátých let do Čech,“ řekl deníku Aha! zjihlý Kerndl. „Bude mi moc chybět,“ přiznal. Dorazili ale i Jitka Zelenková, Jan Vodňanský, Václav Glazar, Adolf Born či Václav Neckář. S Vlastou Průchovou se však nemohl přijet rozloučit její syn, úspěšný hudebník Jan Hammer, který žije v Americe. Zabránily mu v tom totiž jeho problémy se srdcem, kvůli kterým mu doktor zakázal cestovat. Velký věnec poslal obdivovatel talentované zpěvačky, prezident Václav Klaus, který Průchovou před třemi lety ocenil státním vyznamenáním za zásluhy II. stupně.

Zpěvačka v minulosti zpívala duety s Milanem Chladilem nebo Karlem Gottem. Jak sama říkala, nejraději ale zpívala se svým manželem Janem Hammerem, který v roce 1989 zemřel. Všichni pozůstalí se tak utěšovali myšlenkou, že teď se s ním opět setká… A snad i zapomene na peklo, které jí měly dělat ze života její vnoučata, když jí údajně tajně rozprodávaly zařízení bytu.

Autoři: Šárka NOVÁKOVÁ, Soňa STEHLÍKOVÁ, Petr MACEK
Foto Aha!: Dalibor PUCHTA, Marek PÁTEK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.